spot_img
HomeAUTOΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΑλκοόλ στο τιμόνι

Αλκοόλ στο τιμόνι

αλκοόλ στο τιμόνι 01Το αλκοόλ στο τιμόνι αποτελεί ίσως την βασικότερη αιτία των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων στις σύγχρονες κοινωνίας. Φυσικά και η δική μας κοινωνία δεν μένει “απ΄ έξω!” Όμως το αλκοόλ δεν επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο τους άνδρες και τις γυναίκες οδηγούς. Τα ποσοστά αλκοόλ λειτουργούν διαφορετικά και καλό είναι να το λάβουμε σοβαρά υπ ΄ όψιν μας.

Το “αθώο” ποτηράκι κάνει τη “ζημιά”
Για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τα ποσοστά αλκοόλ που μπορεί να περιέχει ένα “αθώο” ποτηράκι, αρκεί να αναφέρουμε ότι: Ένα ποτήρι χωρητικότητας 0,33 λίτρου με μπύρα περιεκτικότητας 5% σε αλκοόλ, περιέχει τελικά 13 γραμ. οινοπνεύματος. Ένα ποτήρι 0,21 λίτρου με σαμπάνια ή κρασί περιεκτικότητας 10%, περιέχει 16 γραμ. οινοπνεύματος. Ένα ποτηράκι 0,02 του λίτρου λικέρ περιεκτικότητας 30% σε αλκοόλ, περιέχει 5 γραμ. οινοπνεύματος και τέλος ένα ποτήρι χωρητικότητας 0,02 λίτρων με ουίσκι, κονιάκ, βότκας ή ούζου περιεκτικότητας 40%, περιέχουν το καθένα 7 γραμ. οινοπνεύματος. Ποσότητες καθόλου ευκαταφρόνητες εάν πρόκειται να οδηγήσουμε!!!

Πως υπολογίζεται
αλκοόλ στο τιμόνι 04Αλκοολαιμία είναι το ποσοστό του οινοπνεύματος το οποίο έχουμε στο αίμα μας και υπολογίζεται με βάση το 1000. Με την λέξη αίμα εννοείται όλο το οργανικό υγρό που έχει ο καθένας μας στον οργανισμό του. Ποσοστό αλκοολαιμίας δηλαδή 0,5 ανά 1000, που είναι μια συνήθης ποσότητα στην «καθημερινή πρακτική», αντιστοιχεί σε μισό γραμμάριο οινοπνεύματος ανά λίτρο οργανικού υγρού. Έχει μεγάλη σημασία όμως να δούμε πως υπολογίζεται η αλκοολαιμία, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Υπάρχουν μεγάλες και σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, τις οποίες πρέπει να γνωρίζουμε.

Οι άνδρες
Για να γίνει πιο κατανοητό το θέμα αυτό, αρκεί να αναφέρουμε το συγκεκριμένο παράδειγμα: άνδρας βάρους 80 κιλών καταναλώνει ένα λίτρο μπύρας περιεκτικότητας 5 βαθμών αλκοόλ. Έχει υπολογιστεί ότι το οργανικό υγρό ενός άνδρα αντιπροσωπεύει το 70% του συνολικού βάρους του. Κατά συνέπεια έχει 56 κιλά οργανικού υγρού μέσα στα οποία διασκορπάται το οινόπνευμα, το οποίο είναι 35 γραμ. Ο λόγος είναι 35:56, γεγονός που σημαίνει ότι ανά λίτρο οργανικού υγρού εμπεριέχονται 0,6 του γραμ. οινόπνευμα. Με άλλα λόγια ο άνδρας του παραδείγματός μας έχει ποσοστό αλκοολαιμίας 0,6 στα 1000.

αλκοόλ στο τιμόνι 03Οι γυναίκες
Τώρα, αν την ίδια ακριβώς ποσότητα μπύρας την καταναλώσει μια γυναίκα, το αποτέλεσμα θα είναι εντελώς διαφορετικό. Οι γυναίκες συγκρινόμενες με τους άνδρες, ζυγίζουν συνήθως λιγότερο. Επιπλέον, το οργανικό υγρό τους αντιπροσωπεύει μόλις το 60% του βάρους τους. Αν λοιπόν η γυναίκα στο παράδειγμά μας ζυγίζει 55 κιλά, τότε το οινόπνευμα θα διασκορπιστεί σε μόλις 33 κιλά οργανικού υγρού. Στην περίπτωση αυτή το ποσοστό αλκοολαιμίας της είναι 35:33, δηλαδή 1,06 στα 1000. Αυτό δείχνει ότι με την ίδια ποσότητα οινοπνεύματος τα αποτελέσματα στις γυναίκες είναι εντελώς διαφορετικά και λιγότερο ευνοϊκά. Σε κάθε περίπτωση όμως, το ποσοστό αλκοολαιμίας εκτός από το φύλο και το σωματικό βάρος, εξαρτάται και από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως την φύση και την ποσότητα του ποτού, τη φυσική κατάσταση του ατόμου, τον τρόπο κατανάλωσης αλλά και τη διάρκεια αποβολής του οινοπνεύματος.

Η άγνοια του κινδύνου
Σύμφωνα με έρευνα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών « το 90% των ελλήνων οδηγών θεωρεί ότι το αλκοόλ δεν επηρεάζει την οδική συμπεριφορά , ενώ το 94% οδηγεί μετά από διασκέδαση και κατανάλωση αλκοόλ. Παράλληλα, μεγάλο μέρος του πληθυσμού αγνοεί το όριο κατανάλωσης αλκοόλ για την προφύλαξη και διαφύλαξη της υγείας του. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται να πίνουμε περισσότερα από 30 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, και όχι περισσότερα από 4 την ημέρα.

Χάνονται περιουσίες!
αλκοόλ στο τιμόνι 05Αποτέλεσμα όλων όσων προαναφέραμε, είναι η διαρκής αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ στη χώρα μας, η οποία καταλαμβάνει πλέον την 9η θέση στην κατά κεφαλή κατανάλωση αλκοόλ στην Ε.Ε. , ενώ παράλληλα καταλαμβάνει και την πρώτη θέση στην κατανάλωση «σκληρών ποτών» όπως ουίσκι, βότκα κ.α. κυρίως από νέους σε ηλικία πότες. Ο τελευταίος Κ.Ο.Κ. έχει θεσπίσει ιδιαίτερα χαμηλό όριο αλκοόλ στο αίμα των οδηγών, που ισοδυναμεί χονδρικά με δύο ποτήρια μπύρας ή κρασιού, ή ένα ουίσκι, ποσότητες που μπορούν να ξεπεραστούν πολύ εύκολα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ όταν πιάνουμε το τιμόνι στα χέρια μας, ότι το αλκοόλ κάνει τον κάθε οδηγό να έχει απρόβλεπτη συμπεριφορά στο δρόμο, συχνά επικίνδυνη και σχεδόν πάντα με οδυνηρές συνέπειες.

Ανασφάλιστοι οι πιωμένοι οδηγοί
Δεν υπάρχει για τον οργανισμό ακίνδυνη ποσότητα αλκοόλ, καθώς ανάλογα με βιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που δεν μπορεί να υπολογίζει ο οδηγός, το αλκοόλ επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα της οδήγησης, αυξάνοντας σημαντικά τον χρόνο αντίδρασης και μειώνοντας το οπτικό πεδίο. Σενάρια και μύθοι του ότι «οδηγώ καλύτερα», «εμένα δεν με πιάνει εύκολα» κ.λ.π. δεν μπορούν να ισχύουν, καθώς έστω και μια σταγόνα αλκοόλ επηρεάζει σημαντικά τον οργανισμό. Και όσοι δεν συμμερίζονται τις επιστημονικές θέσεις, αρκεί να αναφέρουμε ότι αν κάποιος οδηγός προκαλέσει ατύχημα υπό την επήρεια αλκοόλ, δεν καλύπτεται από την ασφαλιστική του εταιρεία για την αποζημίωση των ζημιών που προκάλεσε. Πρακτικά η ασφαλιστική του εταιρεία καλύπτει τον παθόντα, αλλά στη συνέχεια ζητά να καταβληθεί το ποσό αυτό από τον μεθυσμένο πελάτη της. Ουσιαστικά όταν οδηγούμε πιωμένοι, είμαστε ανασφάλιστοι!

Σχετικό άρθρο: Aλκοόλ και οδήγηση

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO