spot_img
HomeAUTOΕΙΔΗΣΕΙΣΞεκινούν  πάλι διασταυρώσεις και πρόστιμα

Ξεκινούν  πάλι διασταυρώσεις και πρόστιμα

“Γάγγραινα” αποδεικνύονται τα ανασφάλιστα οχήματα στη χώρα μας. Όσοι έλεγχοι κι αν γίνουν, όσες διασταυρώσεις στοιχείων και αν πραγματοποιηθούν, τα ανασφάλιστα οχήματα κυκλοφορούν ανάμεσα μας, ελλοχεύοντας  τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια.

Τώρα μαθαίνουμε και πάλι ότι, από τις αρχές του Σεπτέμβρη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων  ξεκινά και πάλι ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων με το Υπουργείο Μεταφορών. Χιλιάδες, ακόμη, παραμένουν τα ανασφάλιστα δίκυκλα και αυτοκίνητα. Η πληροφορία αυτή μας έρχεται αυτή τη φορά από σχετικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

car_03

Όσοι έχετε ανασφάλιστο όχημα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το ρίσκο που αναλαμβάνεται είναι τεράστιο. Σε περίπτωση τροχαίου συμβάντος μπορεί να χάσετε ολόκληρη την περιουσία σας, αν υπάρχουν τραυματισμοί η ακόμη και θάνατος.

Ωστόσο προβλέπονται και τα σχετικά πρόστιμα, τα οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Αυτά προβλέπουν:

100 ευρώ πρόστιμο για δίκυκλα  έως και 250 κ.εκ.

150 ευρώ για δίκυκλα από 251 κ.εκ. και πάνω

200 ευρώ για αυτοκίνητα έως και 1000 κ.εκ..

250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1001 κ.εκ. και πάνω

car_04

Εφ΄ όσον εντοπιστείτε ανασφάλιστος, τότε έχετε διάστημα μόλις οκτώ ημερών για να ασφαλίστε το όχημά σας.  Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να πληρωθεί το οφειλόμενο παράβολο,  έχει δημιουργήσει ήδη παράβολο για κάθε ξεχωριστό ΑΦΜ ιδιοκτήτη οχήματος, το οποίο, μάλιστα, φέρει τον ίδιο αριθμό με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ειδοποίησης που θα λάβει ο ιδιοκτήτης του οχήματος.

Σε όσα οχήματα εντοπίζονται ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν ασφαλίστηκαν, θα αποστέλλεται ειδοποίηση με την οποία θα καλείται ο κάτοχος – ιδιοκτήτης να καταβάλει το ανάλογο παράβολο. Αυτό μπορεί να γίνει σε διάστημα μόλις 8 ημερών. Παράλληλα θα πρέπει να ασφαλίσει άμεσα το όχημά του.

Αν ο ιδιοκτήτης του δεν συμμορφωθεί, τότε θα επιβάλλεται μεγάλο χρηματικό πρόστιμο και πολύ πιθανώς και αφαίρεση των πινακίδων του οχήματος.

car_05

Ανάμεσα σε αυτά τα οποία προβλέπονται είναι η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες με πράξη της αστυνομικής αρχής.

Αν υπάρξει περίπτωση εμπλοκής του οχήματος σε ατύχημα, τότε υπάρχει η πρόβλεψη αφαίρεσης των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και αν υπάρξει  υποτροπή, τότε οι ποινές αυξάνονται στα 3 χρόνια.

Προβλέπεται ακόμη χρηματικό πρόστιμο με πράξη της αστυνομικής αρχής, για τα λεωφορεία 1.000 ευρώ και τα ΦΔΧ, για τα επιβατικά 500 ευρώ και για τα δίκυκλα 250 ευρώ. Ακόμη, φυλάκιση από 2 έως 12 μήνες και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

car_06

Προκειμένου να επιστραφούν οι  πινακίδες και η  άδεια κυκλοφορίας του οχήματος μετά την παρέλευση των χρονικών ορίων που προβλέπονται,  απαιτείται υποχρεωτικά η προσκόμιση από τον ιδιοκτήτη του συμβολαίου ασφάλισης.

Κατά συνέπεια τα μάτια σας 14 και οφείλουμε να παραμένουμε πάντα συνεπείς σε ότι αφορά την ασφάλιση του οχήματός μας. Μην το παραμελείτε διότι μπορεί να βρεθείτε προ πολύ δυσάρεστων εκπλήξεων.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO