spot_img
HomeΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑTEST DRIVESeat Ibiza 5η γενιά

Seat Ibiza 5η γενιά

Seat Ibiza 5th generation 10Ο τίτλος του θέματος δεν είναι τυχαίος! Οδηγούμε την 5η γενιά του Seat Ibiza αποκλειστικά σε 5-θυρες εκδόσεις και εντυπωσιάζει με το “καλημέρα” εξ αιτίας του στιβαρού του πλαισίου και όχι μόνο. Αναπτύχθηκε εξ’ ολοκλήρου στη Βαρκελώνη και είναι εξοπλισμένο με την τελευταία τεχνολογία του Ομίλου Volkswagen, την πλατφόρμα MQB A0. Χαρακτηρίζεται πλήρως από την εξελιγμένη τεχνολογία του, τον θεματικό δυναμισμό και την αξιοσημείωτη αύξηση του εσωτερικού του χώρου. Ένα εντελώς νέο μοντέλο, το οποίο που διατηρεί το νεανικό του στυλ, την λειτουργικότητα και την άνεση.

Seat Ibiza 5th generation 11Τώρα πιο συμπαγές
Μπορεί κι εντυπωσιάζει με την απίστευτη δουλειά που έκαναν οι μηχανικοί του. Το νέο Ibiza χαρακτηρίζεται από αξιοσημείωτη αύξηση του εσωτερικού του χώρου. Οι διαστάσεις του αμαξώματος είναι 4.059 χιλ. μήκος, 1.780 χιλ. πλάτος και 1.444 χιλ. ύψος (1,429 χιλ. στην έκδοση FR). Σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο, είναι σημαντικά πιο πλατύ κατά 87 χιλ. 2 χιλ. πιο κοντό σε μήκος και 1 χιλ. πιο χαμηλό.

Seat Ibiza 5th generation 12Το μετατρόχιο είναι 60 χιλ. πλατύτερο στον εμπρόσθιο άξονα και 48 χιλ. στον πίσω άξονα, ενώ το μεταξόνιο είναι 2.564 χιλ. αυξημένο κατά 95 χιλ. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ πιο άνετο αυτοκίνητο, πολύ πιο ευρύχωρο στο εσωτερικό. Για παράδειγμα, το πλάτος του χώρου των επιβατών αυξήθηκε κατά 55 χιλ. για τον οδηγό και 16 χιλ. για τον συνοδηγό, ο χώρος για τα πόδια στα πίσω καθίσματα αυξήθηκε κατά 35 χιλ. ενώ ο χώρος για το κεφάλι των πίσω επιβατών αυξήθηκε κατά 17 χιλ. Τα καθίσματα είναι κατά 42 χιλ. πλατύτερα ενώ η χωρητικότητα του χώρου επισκευών αυξήθηκε κατά 63 λίτρα, φθάνοντας σε συνολική χωρητικότητα τα 355 λίτρα. Το ύψος φόρτωσης έχει επίσης μειωθεί, αποδεικνύοντας πως η Seat γνωρίζει να συνδυάζει τη σχεδίαση και τη λειτουργικότητα.

Δείτε το νέο SEAT Ibiza

Seat Ibiza 5th generation 13Με πολλές επιλογές κινητήρων
Με πολλές επιλογές κινητήρων, το νέο ισπανικό μοντέλο αρχικά θα διατίθεται μόνο με κινητήρες βενζίνης. Άμεσα διαθέσιμοι με το λανσάρισμα του είναι ο βασικός 3-κύλινδρος 1.0 MPI με 75hp καθώς και ο 1.0 TSI με 95 ή 115 PS με turbocompressor, intercooler. Επίσης υπάρχει ο νέος κινητήρας 1.5 TSI ΕVΟ 4 κυλίνδρους και απόδοση 150 PS. Η πίεση έγχυσης των TSI είναι 250 bar για τους κινητήρες των 115 και 95 ίππων, ενώ για τον κινητήρα 1.5 TSI ανεβαίνει στα 350 bar. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλες οι εκδόσεις TSI διατίθενται με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων προκειμένου να βελτιωθεί η ομαλότητα και η απόκριση σε οποιαδήποτε κατάσταση υψηλών ή χαμηλών στροφών. Όλα τα μπλοκ κινητήρων και οι κυλινδροκεφαλές είναι αλουμινένιες, με διπλό ιμάντα εκκεντροφόρου, ο οποίος έχει διάρκεια Seat Ibiza 5th generation 22συντήρησης περίπου 30.000 χλμ. και χρησιμοποιούν το σύστημα start/stop για βελτίωση της απόδοσης.

Και πετρελαιοκινητήρες
Ο νέος πετρελαιοκινητήρας 1.6 TDI διατίθεται σε εκδόσεις με 80, 95 και 115 ίππους. Η πλατφόρμα MQB A0 επιτρέπει επίσης στο νέο Ibiza να προσθέσει στην γκάμα του τον κινητήρα 1.0 TSI 90hp με συμπιεσμένο φυσικό αέριο CNG εντός της χρονιάς. Είναι ο πρώτος κατασκευαστής που προσφέρει ένα κινητήρα αυτού του τύπου σε αυτή την κατηγορία. Τα διαθέσιμα κιβώτια ταχυτήτων περιλαμβάνουν χειροκίνητο 5-τάχυτο για εκδόσεις μέχρι 95 ίππους και 6-τάχυτο για πιο ισχυρούς κινητήρες. Το 7-τάχυτο κιβώτιο DSG είναι μια από τις διαθέσιμες επιλογές για το νέο Ibiza, με την έναρξη της διάθεσής του σε συνδυασμό με τον κινητήρα 1.0 TSI 115hp.

Seat Ibiza 5th generation 18Τέσσερα πακέτα εξοπλισμού
Θα διατίθεται με τέσσερα επίπεδα εξοπλισμού, ξεκινώντας από τη βασική έκδοση Reference, ενώ ακολουθεί η πλήρης Style και στην κορυφή βρίσκονται οι εκδόσεις FR και Xcellence. Οι τιμές της γκάμας ξεκινούν από 11.700€ για τον κινητήρα 1.0 ΜPI 75hp και από 13.050€ για τον 1.0 EcoTSI 95hp, ενώ οι τιμές για τις εκδόσεις diesel & CNG θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο. Παράλληλα, για τα πρώτα αυτοκίνητα και για την περίοδο του λανσαρίσματος, η Τεχνοκάρ προσφέρει τα ειδικά εξοπλισμένα Launch Editions με όφελος που φτάνει μέχρι και 65% ή 1.750€ σε σχέση με τις κανονικές τιμές του προαιρετικού εξοπλισμού.Seat Ibiza 5th generation 20

Οδηγικά υπέροχο
Οδηγήσαμε την έκδοση 1.0 με τους 95 ίππους με 5άρι χειροκίνητο κιβώτιο και διαπιστώσαμε ότι το εξαιρετικά ομοιογενές σύνολο έχει ανέβει πολλές βαθμίδες σε ποιότητα κύλισης. Ο 3κύλινδρος κινητήρας του σε ξαφνιάζει κυριολεκτικά, διότι για άλλο πας να βρεις κι εντελώς άλλο εισπράττεις.
Ολοζώντανος κινητήρας με πολύ καλή συνεργασία με το κιβώτιο, δεν υστερεί πουθενά, πάντα στα λογικά πλαίσια, Seat Ibiza 5th generation 21ακόμη και στις πολύ απαιτητικές αναβάσεις. Πατάει στο δρόμο με άψογο τρόπο και αυτό οφείλεται στο νέο του πλαίσιο το οποίο μπορούμε να αναφέρουμε ότι εντυπωσιάζει. Το θετικό του τιμόνι σε συνδυασμό με τη λειτουργία της ανάρτησης, το περιορισμένο επίπεδο θορύβων και την πολύ καλή περιμετρική ορατότητα, προσφέρουν σιγουριά στον οδηγό.

Αξίζει τουλάχιστον ένα test drive
Είναι πολύ εντυπωσιακό το γεγονός, το πόσο υπέροχες προτάσεις προσφέρονται σήμερα σε μια κατηγορία η οποία Seat Ibiza 5th generation 17πριν από μερικά χρόνια δεν μπορούσε να έχει καμιά απολύτως σχέση με ότι συμβαίνει τώρα. Η γνώμη μας είναι ότι το νέο Seat Ibiza είναι απλά υπέροχο! Μόνο με μια δοκιμαστική οδήγηση είναι σε θέση να “εισπράξει” ο κάθε υποψήφιος αγοραστής αυτό που οι Ισπανοί έριξαν στην αγορά και αναμένουν υψηλή ανταπόκριση από τον τελικό και πιο “σκληρό” κριτή: τον τελικό καταναλωτή. Και η μέχρι τώρα εμπορική του πορεία στην Ευρώπη και στη χώρα μας δεν το διαψεύδουν!

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO