fbpx

Εκδηλώσεις Auto

Ήλεκτρον

Ευκαιρία το Υδρογόνο για τους δήμους της Ελλάδας

Το Δίκτυο Πόλεων «Ήλεκτρον» θα επιχειρήσει να ενώσει τους δήμους της Ελλάδας σε μια κοινή προσπάθεια για την εκμετάλλευση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, προκειμένου να υλοποιηθούν πραγματικά έργα τεχνολογιών υδρογόνου. Οι δοκιμασμένες τεχνικές λύσεις για την κινητικότητα του υδρογόνου, αλλά και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία παρουσιάστηκαν χθες στο συνέδριο «Υδρογόνο: ευκαιρία για το περιβάλλον και την ανάπτυξη».

Το ερώτημα δεν είναι το αν, αλλά το πότε; Το Υδρογόνο είναι προ των πυλών και η Ελλάδα οφείλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Και μάλιστα καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα εφαρμογών, που αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό τους δήμους όλης της χώρας.

hydrogen_03

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο Υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του στο Συνέδριο, στέλνοντας θετικότατα μηνύματα για την ευρεία εφαρμογή τεχνολογιών υδρογόνου στον τομέα των μεταφορών στην Ελλάδα και προαναγγέλλοντας τη δημιουργία σταθμών ανεφοδιασμού οχημάτων υδρογόνου. Ο κ. Κεφαλογιάννης μάλιστα εξήρε την προσπάθεια του «ΗΛΕΚΤΡΟΝ» για την εφαρμογή των τεχνολογιών του υδρογόνου, με την απορρόφηση σχετικών ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δείξει το δρόμο, στη Γερμανία λειτουργούν πάνω από 300 σταθμοί ανεφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο, ενώ η διάθεση για στήριξη των έργων υποδομών υδρογόνου εκφράστηκε και μέσω των IPCEI (Important Projects of Common European Interest). Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν στις διαδικασίες της ενεργειακής μετάβασης, καθώς αναμένεται και νέος γύρος IPCEI, ενώ στο σύνολό της η χώρα μας μπορεί να καταστεί κόμβος υδρογόνου αξιοποιώντας τα λιμάνια της και τη γεωγραφική της θέση.

hydrogen_04

 

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank - EIB) δηλώνει έτοιμη να εξετάσει ώριμες προτάσεις (που θα περιλαμβάνουν προκαταρκτικές τεχνο-οκονομικές μελέτες) για χρηματοδότηση σχετικές με έργα υδρογόνου στον τομέα των μεταφορών. Οι εκπρόσωποι της μάλιστα εξέφρασαν στο συνέδριο την πεποίθηση ότι είναι αναγκαία η δημιουργία “clusters” από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς «σκόρπια έργα δεν μπορούν να σταθούν» - για να είναι αποδοτικά τα έργα υδρογόνου να απαιτούν διαδημοτικές δράσεις.

Το παρών στο συνέδριο έδωσαν ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Γιώργος Αλεξάκης, αλλά και οι εκπρόσωποι των Δήμων – μελών του ΗΛΕΚΤΡΟΝ. Πρόκειται για τους δημάρχους Αλίμου, Αγίας Παρασκευής, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Βριλησσίων και τον Αντιδήμαρχο Γλυφάδας.

hydrogen_05

 

Το συνέδριο είχε την υποστήριξη του έργου H2TRANS το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T1ΕΔΚ-05294).

About Motorsite.gr

Το Motorsite.gr είναι το μεγαλύτερο online ενημερωτικό portal για τη μοτοσυκλέτα και το αυτοκίνητο.

Μάθετε πρώτοι ολα τις τελευταίες ειδήσεις για τη μοτοσυκλέτα και το αυτοκίνητο. Ενημερωθείτε για ολους τους αγώνες, τις εκδηλώσεις, και νέα της αγοράς.

Το motorsite.gr χρησιμοποιεί cookies με σκοπό να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.