spot_img
HomeΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕυφυείς και επιεικείς δρόμοι στη βραδιά του ερευνητή

Ευφυείς και επιεικείς δρόμοι στη βραδιά του ερευνητή

Μια βραδιά καινοτομίας, γόνιμης αλληλεπίδρασης και ψυχαγωγίας είχαν την ευκαιρία να περάσουν μικροί και μεγάλοι φίλοι της έρευνας και της τεχνολογίας γνωρίζοντας τα επιτεύγματα του ΙΜΕΤ  (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών) για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, στο πλαίσιο της «Βραδιάς του Ερευνητή» που διοργάνωσε για 14η χρονιά το ΕΚΕΤΑ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Οι επισκέπτες, ανακάλυψαν τις δυνατότητες του Safe Strip και των logistics στην υπηρεσία των έξυπνων πόλεων, «δοκίμασαν» το δυναμικό προσομοιωτή οδήγησης, έμαθαν για τους μετρητές ακριβείας της κινητής μονάδας που μετρά τα καυσαέρια  κι έπαιξαν με το επιτραπέζιο μιας βιώσιμης πόλης που δημιουργείται από τους ίδιους. Δίπλα τους, οι ερευνητές και ο διευθυντής του ΙΜΕΤ Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης ο οποίος τόνισε ότι το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ προσανατολίζεται σταθερά στις προτάσεις βέλτιστων λύσεων για την οδική ασφάλεια και για «ευφυείς και επιεικείς δρόμους» με στόχο πάντα την ίδια την κοινωνία. «Πίσω από τις καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες που υλοποιούνται παγκόσμια, βρίσκονται σπουδαία μυαλά Ελλήνων ερευνητών. Αυτό διαπιστώνουν και σήμερα, εδώ, οι επισκέπτες, σ’ αυτή την ημέρα εξωστρέφειας»

Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, που εδρεύει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης είναι ο κύριος ερευνητικός φορέας στον τομέα των Μεταφορών στην Ελλάδα, κι από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας πανευρωπαϊκά και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

βραδιά του ερευνητή_03

 Πιο αναλυτικά στην Ημέρα του Ερευνητή , παρουσιάστηκαν:

Safe Strip

Το SAFE STRIP (SAFE and green Sensor Technologies for self-explaining and forgiving Road Interactive Applications) έχει σκοπό τη συνεισφορά στα Συνεργατικά Ευφυή Συστήματα Μεταφορών, μέσω μίας επαναστατικής ιδέας: τη μετάδοση σε πραγματικό χρόνο στατικών και δυναμικών πληροφοριών που αφορούν στο δρόμο, τις περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές συνθήκες στα κινούμενα οχήματα. Η ανάπτυξη του SAFE STRIP αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την οδική ασφάλεια μέσω έγκυρων και άμεσων πληροφοριών για το δρόμο, το περιβάλλον και την κυκλοφορία, ενώ ταυτόχρονα το σύστημα στοχεύει να αντικαταστήσει τους σταθμούς διοδίων, τις τρέχουσες «έξυπνες» εφαρμογές στάθμευσης καθώς και τα VMS (Variable Message Signs–Πινακίδες Μεταβλητών Μηνυμάτων Αυτοκινητοδρόμων)”.

Κινητό ερευνητικό εργαστήριο  

Το κινητό ερευνητικό εργαστήριο περιβάλλοντος, κυκλοφορίας και οδοστρωμάτων του ΙΜΕΤ διαθέτει μετρητές ακριβείας για σταθερούς σταθμούς και μετρά τους αέριους ρύπους καθώς και τα μετεωρολογικά φαινόμενα (ταχύτητα και διεύθυνση ανέμου, υγρασία, θερμοκρασία κ.α.). Ταυτόχρονα, διάφορες μεθόδοι μη-καταστροφικού ελέγχου επιθεωρούν για τυχόν ατέλειες (π.χ. βλάβες, ποιότητα οδοστρώματος) , υποδομές (γέφυρες, δεξαμενές κ.α.)  και Μέσα Μεταφοράς (Αεροπλάνα, τρένα κλπ)

Thessaloniki intelligent logistics  HUB

Το «Thessaloniki Smart Mobility Living Lab» του ΙΜΕΤ, ένα από τα μεγαλύτερα Living Labs της Ευρώπης, δημιουργεί διαρκώς και προσφέρει υπηρεσίες με στόχο να γίνει η Θεσσαλονίκη ο έξυπνος κόμβος για Logistics. Μεταξύ άλλων το Εργαστήριο Ευφυούς Κινητικότητας περιλαμβάνει δεδομένα πραγματικού χρόνου για την κυκλοφορία στη Θεσσαλονίκη και βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη κυκλοφοριακών συνθηκών από πολλαπλές πηγές. Στο πλαίσιο της Ημέρας του Ερευνητή παρουσιάστηκαν δύο νέες υπηρεσίες που αφορούν στις εμπορευματικές μεταφορές και τους αποθηκευτικούς χώρους προσφέροντας πολύτιμα εργαλεία για επιχειρήσεις

Επιτραπέζιο παιχνίδι για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα

Ένα ευρηματικό επιτραπέζιο παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους που στόχο έχει τη δημιουργία ενός αστικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο της βιώσιμης κινητικότητας. Οι συμμετέχοντες «φτιάχνουν» μία πόλη με υποδομές, κτίρια, σπίτια, πανεπιστήμια, πάρκα  κλπ και φυσικά με ανθρώπους και προσπαθούν να διαμορφώσουν συνθήκες βιωσιμότητας με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς φιλικά στο περιβάλλον.

Δυναμικός προσομοιωτής οδήγησης

Ο προσομοιωτής βασίζεται σε ένα όχημα Smart και ενδείκνυται για τη μελέτη επικίνδυνων καταστάσεων οδήγησης, που δεν θα ήταν ασφαλείς σε πραγματικές συνθήκες (π.χ. οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή φαρμάκων, επικίνδυνες προσπεράσεις κ.α.). Η πορεία και η ταχύτητα επιλέγονται ελεύθερα από τον οδηγό και η περιρρέουσα κυκλοφορία περιλαμβάνει έως και 30 διαφορετικά οχήματα –φορτηγά, επιβατικά μοτοσικλέτες και ποδήλατα– κινούμενα σύμφωνα με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Η συμπεριφορά οδήγησής τους μπορεί να μεταβληθεί από πολύ επιθετική έως πολύ αργή και μπορούν να επιλεχθούν διάφορες συνθήκες ορατότητας, καιρού και οδοστρώματος, όπως χιόνι, ομίχλη βροχή, νύχτα, κ.α. Επιπρόσθετα, είναι δυνατόν να επιλεγεί οδήγηση μετά από κατανάλωση διαφορετικού ποσού οινοπνεύματος.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO