spot_img
HomeΝΕΑΝΕΑ ΑΓΟΡΑΣFiat Tipo 5Θ & Station Wagon

Fiat Tipo 5Θ & Station Wagon

Fiat Tipo 01Όπως και το Sedan, έτσι και το 5θυρο Fiat Tipo και η έκδοση Station Wagon διαθέτουν καλούς και πρακτικούς χώρους, ιδανικούς για άνετα ταξίδια.

Ως προς τις διαστάσεις, το 5θυρο μοντέλο έχει μήκος 4,37 μ., πλάτος 1,79 μ. και ύψος 1,50 μ., ενώ το Station Wagon είναι μεγαλύτερο κατά 20 εκατοστά και φτάνει τα 4,57 μ. σε μήκος, με ύψος 1,51 μ., χάρη στις μπάρες οροφής που ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό του. Το πλάτος παραμένει αμετάβλητο.
Η πρακτικότητα και η ευρυχωρία στο εσωτερικό κάνει κάθε ταξίδι ευχάριστο για τους 5 ενήλικους επιβάτες του, καθώς οι θέσεις είναι σχεδιασμένες για επιβάτες ύψους έως και 1,87 μ. εμπρός και 1,80 μ. πίσω, χάρη στο κανονικό σχήμα του πίσω τμήματος που συντελεί σε μεγαλύτερο χώρο καμπίνας.

Η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ είναι κορυφαία στην κατηγορία: 440 λίτρα για το 5θυρο και 550 λίτρα για το Station Wagon, που ενσωματώνει επίσης καινοτόμες λύσεις για τη μεγιστοποίηση της ευελιξίας χρήσης, όπως το Magic Cargo Space.

Η καμπίνα των μοντέλων της οικογένειας Tipo διαθέτει πολλούς αποθηκευτικούς χώρους διαφόρων σχημάτων συνολικής χωρητικότητας 12 λίτρων για να καλύψει όλες τις ανάγκες.

Η εξέλιξη των νέων μοντέλων βασίστηκε στις ανάγκες των καταναλωτών. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο σχεδιαστικά για όλες τις εκδόσεις: ένα μείγμα γεμάτο στιλ και λειτουργικότητα σε δυναμικά σχήματα.

Κινητήρες
Το νέο Fiat Tipo είναι διαθέσιμο με δύο κινητήρες βενζίνης (1.4 Fire 95 hp and 1.6 E-Τorq 110 hp) και δύο κινητήρες πετρελαίου, τεχνολογίας Multijet II turbo diesel (1.3 95 hp και 1.6 120 hp). Όλοι οι κινητήρες συνδυάζονται με κίνηση στους εμπρός τροχούς και 5τάχυτα ή 6τάχυτα μηχανικά κιβώτια ταχυτήτων. Ο 1.6 E-Torq εφοδιάζεται με αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων, ενώ ο κινητήρας 1.6 Multijet 120 hp συνδυάζεται με το αυτόματο διπλού συμπλέκτη κιβώτιο DCT.Fiat Tipo 04

Ο βενζινοκινητήρας 1.4 16v Fire αποδίδει 95 hp στις 6.000 στροφές με μέγιστη ροπή τα 127 Nm (4.500rpm) και συνεργάζεται με ένα 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Εφαρμόζοντας ένα βελτιστοποιημένο σύστημα εισαγωγής, που χαρακτηρίζεται από υψηλή ογκομετρική απόδοση σε όλο το εύρος λειτουργίας, ο κινητήρας αυτός είναι εξαιρετικά οικονομικός και αποδοτικός.

Στην κατασκευή του 1.6 E-Torq 110 hp έχουν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά εξαρτήματα με στόχο την αύξηση της οικονομίας και της απόδοσης. Το αποτέλεσμα είναι ένας ελαφρύς κινητήρας με ροπή από τις χαμηλές στροφές και μέγιστη ροπή 152 Nm.

Και οι δύο κινητήρες πετρελαίου του Fiat Tipo είναι τεχνολογίας MultiJet II (turbo diesel) που ενσωματώνουν πλήθος χαρακτηριστικών με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών ρύπων. Σημείο αναφοράς στους μικρούς κινητήρες πετρελαίου και εφοδιασμένος με χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων, ο 1.3 16v MultiJet II του νέου Tipo αποδίδει 95 hp στις Fiat Tipo 053.750 στροφές και έχει μέγιστη ροπή 200 Nm στις μόλις 1.500 στροφές. Για να επιτύχει υψηλή ροπή σε χαμηλές στροφές χρησιμοποιεί έναν υπερσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας.

Ο turbo diesel 1.6 Multijet II με 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο παρουσιάζει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα απόδοση με 120 hp στις 3750 στροφές. Διακρίνεται για την ευελιξία του, υιοθετώντας τη λύση του υπερσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας και αποδίδει υψηλή ροπή σε χαμηλές στροφές (320 Nm στις 1750 στροφές), ενώ παράλληλα σέβεται το περιβάλλον. Σε μικτό κύκλο, ο 1.6 Multijet II Euro 6 καταναλώνει 3.7 l/100 km με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που δεν ξεπερνούν τα 98 g/km.

Τεχνολογία
Εναρμονισμένες με την παράδοση της Fiat, οι νέες προσθήκες στην οικογένεια του Tipo είναι εφοδιασμένες με εξαιρετικά πλούσιο βασικό εξοπλισμό και πολλές έξυπνες λύσεις που κάνουν τη ζωή καλύτερη για όλους τους επιβάτες. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το καινοτόμο σύστημα UconnectTM 7″ HD LIVE με μια έγχρωμη οθόνη αφής 7″ υψηλής ανάλυσης και μια capacitive οθόνη που ο χρήστης μπορεί να κάνει pinch και swipe, όπως ακριβώς και σε ένα tablet. Αυτό το σύστημα τελευταίας γενιάς περιλαμβάνει Bluetooth hands-free, audio streaming, text reader, αναγνώριση φωνής, AUX και USB θύρες για σύνδεση με iPod, χειριστήρια στο τιμόνι και, κατόπιν ζήτησης, πίσω κάμερα στάθμευσης και το νέο TomTom 3D σύστημα πλοήγησης.

Ασφάλεια και άνεση
Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει έξι αερόσακους και Σύστημα Παρακολούθησης Πίεσης Ελαστικών (TPMS). Ακόμα, το νέο Tipo πλαισιώνεται από αρκετά συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, τα οποία βοηθούν τον οδηγό να διατηρήσει την ευστάθεια του αυτοκινήτου ακόμα και σε οριακές συνθήκες. Κυρίαρχο είναι το εξελιγμένο σύστημα ESC, που περιλαμβάνει υποσυστήματα όπως: το Panic Brake Assist (PBA: σε περίπτωση φρεναρίσματος ανάγκης, εφαρμόζει μέγιστη ισχύ στα φρένα, επιτυγχάνοντας τη μικρότερη δυνατή απόσταση ακινητοποίησης), ABS, Traction Control System (TCS: μειώνει τις πιθανότητες ολίσθησης των τροχών κατά την επιτάχυνση από στάση ή σε χαμηλές ταχύτητες, φρενάροντας τον τροχό που χάνει πρόσφυση), Hill Start Assist (HSA: κρατάει ενεργοποιημένα τα φρένα για περίπου 2″ υποβοηθώντας το ξεκίνημα σε ανηφόρα).Fiat Tipo 07

Στον προαιρετικό εξοπλισμό των μοντέλων αξίζει να αναφερθούν: το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης (Full Brake Control: φρενάρει αυτόματα το όχημα, εάν χρειαστεί, για την αποφυγή σύγκρουσης) και το προσαρμοζόμενο Cruise Control (Adaptive Cruise Control: χρησιμοποιεί το ραντάρ που βρίσκεται στο κάτω μέρος του εμπρός προφυλακτήρα για να εντοπίσει εάν υπάρχει εμπρός προπορευόμενο όχημα και να διατηρήσει μια απόσταση ασφαλείας).
Η κάμερα οπισθοπορείας (για την έκδοση Lounge): μπορεί να προσδώσει επιπλέον ασφάλεια κατά τη στάθμευση ή κατά την όπισθεν κίνηση. Τοποθετώντας μια κάμερα στο πίσω μέρος (κοντά στην χειρολαβή του πορτμπαγκάζ), ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει, μέσω της οθόνης του συστήματος U-Connect, όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται πίσω από το όχημα.

Τα νέα μοντέλα διαθέτουν ένα αξιόπιστο σύστημα αναρτήσεων, ανεξάρτητης διάταξης με γόνατα McPherson εμπρός και διασυνδεδεμένο ημιάκαμπτο άξονα πίσω που διασφαλίζει ακρίβεια και άψογο κράτημα στο δρόμο, καθώς και απαράμιλλη άνεση. Το σύστημα αυτό είναι παράλληλα πιο ελαφρύ και αποδοτικό, χωρίς να επηρεάζει τη δυναμική εμπειρία οδήγησης.

Fiat Tipo 03Οι εκδόσεις
Το Tipo 5θυρο θα διατίθεται σε τρείς εκδόσεις, Pop, Business και Lounge οι οποίες διαθέτουν όλα τα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας στον βασικό εξοπλισμό (ESP/Hill Holder/ASR/MSR, 6 αερόσακοι). Η λίστα του βασικού εξοπλισμού της έκδοσης Pop είναι αρκετά μεγάλη και περιλαμβάνει εκτός των παραπάνω Air Condition, εμπρός ηλεκτρικά παράθυρα, πίσω αναδιπλούμενα καθίσματα με δύο πίσω προσκέφαλα, σύστημα U-Connect με ψηφιακή οθόνη, θύρα USB/Aux, τιμόνι με ηλεκτρική υποβοήθηση, κάθισμα οδηγού ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους εξωτερικούς καθρέφτες σε μαύρο χρώμα, προφυλακτήρες βαμμένους στο χρώμα του αμαξώματος, ατσάλινες ζάντες 15’’ με πλαστικό καπάκι, πορτμπαγκάζ, κιτ καπνιστή και ρεζέρβα.

Η έκδοση Business διατίθεται (επιπλέον της έκδοσης Pop) με πίσω ηλεκτρικά παράθυρα, Cruise Control, ζάντες αλουμινίου 16’’, λειτουργία Bluetooth, χειριστήρια ηχοσυστήματος στο τιμόνι, επιχρωμιωμένα εξωτερικά πόμολα θυρών, εξωτερικοί καθρέφτες βαμμένοι στο χρώμα του αμαξώματος.
Η έκδοση Lounge προσφέρει ακόμα πιο πλούσιο εξοπλισμό από την έκδοση Business όπως αυτόματο κλιματισμό, προβολείς ομίχλης, εμπρός φώτα LED, αισθητήρα φώτων, αισθητήρα βροχής, εσωτερικό ηλεκτροχρωμικό καθρέφτη, δερμάτινο τιμόνι και πόμολο λεβιέ ταχυτήτων, 3ο πίσω προσκέφαλο, πρίζα 12V στο χώρο αποσκευών, εμπρός υποβραχιόνιο, έγχρωμο display trip computer, κιτ Chrome (επιχρωμιωμένο περίγραμμα παραθύρων, επιχρωμιωμένη εμπρός μάσκα), σύστημα U-Connect με έγχρωμη οθόνη αφής 7’’, λειτουργία Bluetooth, φωνητικές εντολές, δυνατότητα σύνδεσης με internet, audio streaming.

Το Tipo Station Wagon θα διατίθεται στην Ελληνική αγορά σε δύο εκδόσεις Pop και Lounge. Ο εξοπλισμός της έκδοσης Pop περιλαμβάνει επιπλέον της αντίστοιχης έκδοσης του 5ΘΥΡΟΥ πίσω ηλεκτρικά παράθυρα, μπάρες οροφής και Cargo Box. Fiat Tipo 08Υπερπλήρης είναι και η έκδοση Lounge και αντίστοιχη της ίδιας έκδοσης του 5ΘΥΡΟΥ.

Οι τιμές για το Tipo 5θυρο ξεκινούν από τα 12.990€ για την έκδοση βενζίνης 1.4 95hp Pop, αποτελώντας την καλύτερη τιμή στην κατηγορία C (περιλαμβάνει προωθητική ενέργεια). Όλη η οικογένεια του Tipo (Sedan, 5θυρο, Station Wagon), ανεξαρτήτου έκδοσης και κινητήρα προσφέρεται επιπλέον με δωρεάν 5 χρόνια εγγύηση και 5 χρόνια οδική βοήθεια. Παράλληλα, διατίθεται ευνοϊκή χρηματοδότηση 6,45% από την FCA Bank, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να πληρώσει μια πολύ χαμηλή δόση 99€/μήνα για τα 2 πρώτα χρόνια, ανεξαρτήτως έκδοσης & εξοπλισμού.

Το νέο Tipo 5ΘΥΡΟ ήδη βρίσκεται στις εκθέσεις του δικτύου διανομέων της Fiat σε όλη την Ελλάδα, ενώ το λανσάρισμα του νέου Tipo Station Wagon στην ελληνική αγορά αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 1ο τρίμηνο του 2017.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO