spot_img
HomeΝΕΑΝΕΑ ΑΓΟΡΑΣAudi SQ5 Sportback TDI

Audi SQ5 Sportback TDI

Audi SQ5 Sportback TDI

Η Audi, με την παρουσίαση της Sportback φόρμας στο Α3 πρώτης γενιάς, άνοιξε νέους σχεδιαστικούς δρόμους, με μία σειρά μοντέλων που αναδείχθηκαν σε best-sellers. Τα τελευταία χρόνια, το Sportback concept παρουσιάστηκε και στα e-tron Sportback, Q3 Sportback και Q5 Sportback ενώ τώρα,  η Audi παρουσιάζει το SQ5 Sportback TDI, ένα crossover utility vehicle (CUV) με σπορ κουπέ γραμμές και ξεχωριστές επιδόσεις.

AUDI SQ5 SPORTBACK TDI_03

Η καρδιά του Audi SQ5 Sportback TDI είναι ένας επανασχεδιασμένος τρίλιτρος πετρελαιοκινητήρας με ισχύ 341 PS (251 kW) και ροπή 700 Nm, στην περιοχή 1.750 – 3.250 σ.α.λ.. Ο 3.0 V6 TDI έχει δεχθεί πολλές μηχανολογικές επεμβάσεις, διαθέτει ατσάλινα έμβολα και καλύτερη θερμική απόδοση ενώ και ο ψεκασμός γίνεται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

AUDI SQ5 SPORTBACK TDI_04

Είναι εξοπλισμένος με δύο τεχνολογίες που μειώνουν την κατανάλωση και ενισχύουν την απόδοση. Το ήπιο υβριδικό σύστημα 48 V (MHEV) ανακτά έως 8 kW ισχύος κατά την επιβράδυνση. Με την ηλεκτρική ενέργεια από την μπαταρία ιόντων λιθίου, το CUV μπορεί να κινηθεί έως και 40 δευτερόλεπτα με τον κινητήρα εκτός λειτουργίας, πριν αυτός επανεκκινήσει από τον οδηγούμενο από ιμάντα εναλλάκτη, χωρίς να γίνεται αντιληπτό από οδηγό ή επιβάτες. Η δεύτερη τεχνολογία που επίσης λειτουργεί στο δίκτυο των 48 V είναι ένας ηλεκτρικός κομπρέσσορας (EPC), ο οποίος κατά την εκκίνηση ή την επιτάχυνση από χαμηλές στροφές, αυξάνει το ρυθμό  συσσώρευσης της πίεσης στο turbo και διασφαλίζει εντυπωσιακές επιταχύνσεις.

AUDI SQ5 SPORTBACK TDI_05

Όπως όλοι οι σύγχρονοι TDI κινητήρες της Audi, και ο συγκεκριμένος  διαθέτει δύο καταλυτικούς μετατροπείς SCR για την μετεπεξεργασία των καυσαερίων, με ψεκασμό διπλής δόσης AdBlue, για περιορισμό των εκπεμπόμενων ρύπων και πληροί τις προδιαγραφές Euro 6d ISC-FCM.

AUDI SQ5 SPORTBACK TDI_06

Όσον αφορά στα υπόλοιπα τεχνικά στοιχεία, το νέο Audi SQ5 Sportback TDI διαθέτει αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων tiptronic οκτώ σχέσεων και μόνιμη τετρακίνηση quattro, που μεταβάλλει ανάλογα με τις συνθήκες την κατανομή ροπής στους δύο άξονες. Προαιρετικά, διατίθεται σπορ διαφορικό το οποίο κατανέμει τη ροπή ανεξάρτητα σε κάθε τροχό. Η ανάρτηση είναι πέντε συνδέσμων, οι στάνταρ ζάντες 20 ιντσών συνδυάζονται με δαγκάνες φρένων έξι εμβόλων από αλουμίνιο, ενώ προαιρετικά διατίθενται ζάντες 21 ιντσών της Audi Sport. Στον στάνταρ εξοπλισμό ανήκει και το Audi drive select, το οποίο ρυθμίζει τη συμπεριφορά του σπορ διαφορικού, του κινητήρα, του συστήματος διεύθυνσης, του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων και των ελεγχόμενων αποσβεστήρων, μέσω έξι προφίλ. Ένα έβδομο προφίλ (allroad) προστίθεται εάν επιλεγεί η προαιρετική αερανάρτηση. Τέλος, προαιρετικά διατίθεται και δυναμικό σύστημα διεύθυνσης.

AUDI SQ5 SPORTBACK TDI_07

Εξωτερικά, ιδιαίτερες σχεδιαστικές λεπτομέρειες, όπως η δομή του Singleframe και οι δυναμικοί αεραγωγοί, εξασφαλίζουν στο Audi SQ5 Sportback TDI μια πολύ ισχυρή παρουσία. Οι προβολείς LED Audi είναι στάνταρ, προαιρετικά διαθέσιμοι προβολείς Matrix LED. με αυτόματη μεγάλη σκάλα και δυναμικά φλας. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει το ένθετο διαχύτη και οι τέσσερις οβάλ επιχρωμιωμένες απολήξεις της εξάτμισης. Διαθέσιμη η νέα ψηφιακή τεχνολογία OLED για τα πίσω φώτα.

AUDI SQ5 SPORTBACK TDI_08

Στο εσωτερικό του Audi SQ5 Sportback TDI κυριαρχούν το μαύρο ή σκούρο γκρι, αποπνέοντας δυναμισμό και κύρος. Γνώριμο περιβάλλον, εστιασμένο στον οδηγό με ψηφιακές λειτουργίες, ενώ το Audi virtual cockpit στην plus έκδοση συνοδεύεται με head-up display. Τρεις οι διαθέσιμες επιλογές ταπετσαρίας για τα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα σπορ καθίσματα με τα ανάγλυφα λογότυπα S. Το τιμόνι και τα καθίσματα διακοσμούν ραφές αντίθεσης ενώ προαιρετικά, στα τελευταία διατίθεται λειτουργία μασάζ και αερισμού. Τα διακοσμητικά είναι στάνταρ σε βουρτσισμένο αλουμίνιο ενώ προαιρετικά διατίθενται δύο σχέδια carbon ή φινίρισμα πιάνου.

AUDI SQ5 SPORTBACK TDI_09

Φυσικά, το νέο SQ5 TDI διαθέτει όλα τα σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης οδηγού της Audi, για ασφαλή και άνετη οδήγηση, τα περισσότερα από αυτά στο βασικό εξοπλισμό.

Το νέο SQ5 TDI αναμένεται και στην Ελλάδα το πρώτο μισό του 2021, με τις προτεινόμενες τιμές λιανικής να ανακοινώνονται την περίοδο του λανσαρίσματος.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO