fbpx

Νέα Αγοράς Auto

Το νέο Ford Puma ST με ισχύ 200 ίππων

Tο πρώτο SUV της Ford Performance στην Ευρώπη

Το νέο Ford Puma ST φέρνει τις καταξιωμένες δυναμικές επιδόσεις της Ford Performance στην κατηγορία των συμπαγών SUV για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Αναβαθμισμένο και με προηγμένες τεχνολογίες που φέρουν τη γνωστή υπογραφή “Sports Technologies”, όπως το προαιρετικό και μοναδικό στην κατηγορία διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (LSD) και τα πατενταρισμένα ελατήρια ανακατανομής πλευρικών φορτίων, το νέο Puma ST διαθέτει επίσης επιλέξιμα προφίλ οδήγησης που περιλαμβάνουν το πρόγραμμα Sport και – για πρώτη φορά σε μοντέλο της Ford Performance – το Eco, προσφέροντας έτσι επιλογές για ποικίλα οδηγικά σενάρια.

Το νέο Puma ST χρησιμοποιεί τον κινητήρα 1.5L EcoBoost με απόδοση 200 ίππων ο οποίος εξασφαλίζει επιτάχυνση  0‑100 km/h σε 6,7 δευτερόλεπτα. Το βελτιστοποιημένο πλαίσιο περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις στον ημιάκαμπτο πίσω άξονα, στις αντιστρεπτικές δοκούς και στα αμορτισέρ. Η απόκριση του συστήματος διεύθυνσης είναι κατά 25% ταχύτερη και τα φρένα κατά 17% μεγαλύτερα από εκείνα του βασικού Puma. Με τα ειδικά σχεδιασμένα ελαστικά Michelin Pilot Sport 4S, το νέο Puma ST προσφέρει τη μέγιστη ευελιξία ανάμεσα σε όλα τα SUV μοντέλα της Ford.

Ford Puma ST_03

Επαναπροσδιορίζοντας την ευελιξία ενός SUV

Η Ford Performance συνεργάστηκε με την Michelin για να αναπτύξουν έναν ειδικό τύπο ελαστικού που θα συμπληρώνει το αναβαθμισμένο πλαίσιο του Puma ST, χωρίς θυσίες στην οδηγική ποιότητα, που αποτελεί μια από τις πιο συναρπαστικές αρετές ενός SUV μοντέλου.

Τα ελαστικά Michelin Pilot Sport 4S μπορούν να αξιοποιούν πλήρως την πρόσθετη ελκτική πρόσφυση που προσφέρει το προαιρετικό, μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης της  Quaife, το οποίο περιλαμβάνεται στο προαιρετικό πακέτο Performance Pack.

Το νέο Puma ST είναι το μοναδικό μικρό SUV επιδόσεων στην Ευρώπη με διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (LSD) που βελτιστοποιεί την ελκτική πρόσφυση των εμπρός τροχών προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια στις στροφές και μείωση των φαινομένων υποστροφής, κυρίως στην έξοδο των στροφών.

Το αμιγώς μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης κατανέμει περισσότερη ροπή στον τροχό με την περισσότερη πρόσφυση προκειμένου να μειώσει την ολίσθηση, επιτρέποντας έτσι στον οδηγό να αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες του κινητήρα.

Το προαιρετικό LSD λειτουργεί σε συνδυασμό με το Torque Vectoring Control, που βελτιώνει το κράτημα και μειώνει την υποστροφή, εφαρμόζοντας πίεση πέδησης στον εσωτερικό τροχό, όταν το όχημα στρίβει. Η ισορροπία στη λειτουργία των δύο συστημάτων έχει ρυθμιστεί από τους μηχανικούς της Ford Performance ώστε να επιτυγχάνεται βέλτιστη πρόσφυση στις στεγνές επιφάνειες και ομαλή συμπεριφορά στις βρεγμένες.

Το νέο Puma ST αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο την απόδοση της πλατφόρμας Β της Ford ώστε να αντισταθμίσει το εκ φύσεως υψηλότερο κέντρο βάρους του οχήματος. Ο ημιάκαμπτος πίσω άξονας έχει αναβαθμισμένη στρεπτική ακαμψία που φτάνει στα 2.000 Nm/deg – τιμή βελτιωμένη άνω του 40% συγκριτικά με εκείνη του Fiesta ST και κατά 50% σε σχέση με αυτή του βασικού Puma. Επίσης, μία αντιστρεπτική δοκός με διάμετρο 28 mm βρίσκεται ενσωματωμένη στο τμήμα σχήματος U του άξονα, ενώ εμπρός συναντάται μια αντίστοιχη με διάμετρο 24 mm που συμβάλει επίσης στην ευστάθεια όταν το όχημα στρίβει.

Δείτε το βίντεο

Τα πατενταρισμένα ελατήρια ανακατανομής πλευρικών φορτίων της Ford που είδαμε για πρώτη φορά στον πίσω άξονα του Fiesta ST βελτιώνουν επίσης την ευστάθεια, την ευελιξία και τη συνολική απόκριση του νέου Puma ST, εξασφαλίζοντας αυξημένη πλευρική ακαμψία.

Τα ελατήρια συνεργάζονται με αμορτισέρ διπλού θαλάμου της Hitachi εμπρός και πίσω, αποσβένοντας τις ανωμαλίες ανάλογα με τη συχνότητα των ταλαντώσεων. Τα αμορτισέρ αυτά εξασφαλίζουν την απαραίτητη ακαμψία που απαιτείται για καλύτερο έλεγχο του οχήματος, αλλά συγχρόνως την άνεση και την ποιότητα κύλισης στις υψηλότερες ταχύτητες σε δρόμους με μικροανωμαλίες. Επίσης, το νέο Puma ST διαθέτει ειδικά σαϊλεντμπλόκ που ανταπεξέρχονται στα υψηλά φορτία που αναπτύσσονται στην ανάρτηση.

Το σύστημα διεύθυνσης του νέου Puma ST έχει λόγο υποπολλαπλασιασμού 11.4:1 – σχεδόν 25% ταχύτερο από εκείνο του βασικού Puma – διαθέτοντας ένα αναβαθμισμένο ακραξονίο με μικρότερο βραχίονα τιμονιού και ταχύτερη κρεμαγιέρα.

Η απόδοση του συστήματος πέδησης έχει επίσης βελτιστοποιηθεί προσφέροντας μία γνήσια οδηγική εμπειρία ανάλογη του ονόματος ST. Η διάμετρος των εμπρός δίσκων είναι αυξημένη κατά 17% συγκριτικά με τη στάνταρ έκδοση του Puma, φτάνοντας τα 325 mm, με εκείνη των πίσω να ανέρχεται στα 271 mm. Η υποβοήθηση του συστήματος πέδησης του νέου Puma ST είναι ρυθμισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει τη βέλτιστη αίσθηση και πληροφόρηση στη σπορ οδήγηση.

Ford Puma ST_04

Πανίσχυρος EcoBoost κινητήρας

Ο προηγμένος βενζινοκινητήρας 1.5L EcoBoost των 200 ίππων της Ford, τον οποίο είδαμε για πρώτη φορά στο πολυβραβευμένο Fiesta ST, υιοθετεί προηγμένες τεχνολογίες υπερσυμπίεσης και ψεκασμού καυσίμου υψηλής πίεσης, μαζί με σύστημα Twin Variable Cam Timing, συνδυάζοντας σπορ επιδόσεις με βελτιστοποιημένη κατανάλωση.

Η αρχιτεκτονική του αλουμινένιου τρικύλινδρου κινητήρα προσφέρει με φυσικό τρόπο υψηλή ροπή στις χαμηλές στροφές, ενώ οι επιδόσεις του αυξάνονται με την βοήθεια ενός υπερσυμπιεστή και μιας ενσωματωμένης πολλαπλής εξαγωγής που ελαχιστοποιεί την απόσταση την οποία διανύουν τα καυσαέρια από τους κυλίνδρους προς τον υπερσυμπιεστή. Και οι δύο αυτές τεχνολογίες επιφέρουν την ταχύτερη αύξηση της πίεσης υπερπλήρωσης ελαχιστοποιώντας συγχρόνως την υστέρηση απόκρισης του τούρμπο.

Η μέγιστη ισχύς είναι διαθέσιμη στις 6.000 σαλ. και η μέγιστη ροπή, η οποία έχει αυξηθεί στα 320 Nm, μεταξύ 2.500 και 3.500 σ.α.λ., προσφέροντας γραμμική επιτάχυνση και άμεση απόκριση.

Εκτός από την ειδικά σχεδιασμένη εισαγωγή αέρα και το σύστημα εξαγωγής ελεύθερης ροής, το νέο Puma ST διαθέτει νέες βάσεις κινητήρα που ελαχιστοποιούν τις ανεπιθύμητες κινήσεις του, κυρίως στο απότομο στρίψιμο, υποστηρίζοντας την ίδια στιγμή την άνεση στην καθημερινή οδήγηση.

Ford Puma ST_05

Με τη χρήση συστήματος ενεργού βαλβίδας στην εξάτμιση ενισχύεται ο απίστευτα συναρπαστικός σπορ ήχος του τρικύλινδρου κινητήρα, βελτιώνοντας έτσι περαιτέρω την οδηγική εμπειρία. Η Ford Performance ρύθμισε τον ήχο της εξάτμισης ώστε να εναρμονίζεται καλύτερα με τον εξευγενισμένο SUV χαρακτήρα του νέου Puma ST, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν 1 decibel πιο αθόρυβο από το Fiesta SΤ.

Μία ακόμα καινοτομία – η πρώτη στη βιομηχανία - επιτρέπει στον κινητήρα 1.5L EcoBoost να συνδυάζει την οικονομία καυσίμου με τις σπορ επιδόσεις. Η τεχνολογία απενεργοποίησης κυλίνδρου της Ford - η πρώτη για τρικύλινδρο κινητήρα - σταματά αυτόματα την παροχή καυσίμου και τη λειτουργία των βαλβίδων σε έναν από τους θαλάμους καύσης σε συνθήκες μειωμένου φορτίου, όπως στο ρολάρισμα ή στο ταξίδι με μικρές απαιτήσεις από τον κινητήρα.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να απενεργοποιεί ή να ενεργοποιεί ξανά έναν κύλινδρο σε 14 χιλιοστά του δευτερολέπτου – 20 φορές ταχύτερα από το ανοιγόκλειμα του ματιού – εξοικονομώντας καύσιμο και συμβάλλοντας σε μία εκτιμώμενη κατανάλωση της τάξης των 6,0 l/100 km και εκπομπή CO2 134 g/km στον κύκλο NEDC (6,9 l/100 km και 155 g/km στο πρωτόκολλο WLTP).1 Επίσης, ένα φίλτρο σωματιδίων ταχείας ενεργοποίησης μειώνει τις εκπομπές σωματιδίων.

Το νέο Puma ST διατίθεται με ένα άμεσο στις αλλαγές 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο με ομαλή λειτουργία, όπως αυτό του Fiesta ST, με πιο κοντή τελική σχέση μετάδοσης, που εξασφαλίζει με τους τροχούς των 19 ιντσών επιτάχυνση 0-100 km/h σε 6,7 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 220 km/h.

Ford Puma ST_06

Προφίλ οδήγησης

Τα επιλέξιμα προφίλ οδήγησης αποτελούν το κλειδί για την ευελιξία που παρέχει το νέο Puma ST. Από το πρόγραμμα Track, το οποίο “προετοιμάζει” το SUV της Ford για μέγιστη οδηγική απόλαυση, μέχρι το Eco, που διατίθεται για πρώτη φορά σε μοντέλο της οικογένειας ST, τα προφίλ οδήγησης μπορούν να μεταβάλλουν το χαρακτήρα του νέου Puma ST ανάλογα με τις συνθήκες ή τη διάθεσή σας.

Στο Normal, η χαρτογράφηση του κινητήρα, το σύστημα ελέγχου τη πρόσφυσης, το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της ευστάθειας (ESC), η ενεργή βαλβίδα ελέγχου στην εξάτμιση και το σύστημα διεύθυνσης με την ηλεκτρική υποβοήθηση (EPAS) είναι διαμορφωμένα ώστε να προσφέρουν φυσική απόκριση και αίσθηση.

Στο Eco, η χαρτογράφηση του κινητήρα και η απόκριση του γκαζιού είναι διαμορφωμένα με γνώμονα τη μικρότερη κατανάλωση καυσίμου.

Στο Sport, η χαρτογράφηση του κινητήρα και το πεντάλ του γκαζιού προσφέρουν αυξημένη απόκριση, ενώ οι ρυθμίσεις του συστήματος ηλεκτρικής υποβοήθησης είναι προσαρμοσμένες για περισσότερη πληροφόρηση και καλύτερο έλεγχο στη γρήγορη οδήγηση. Η ενεργή βαλβίδα ελέγχου στην εξάτμιση ανοίγει για να επιτείνει τη σπορ χροιά της εξάτμισης. Η πρόσβαση στο πρόγραμμα Sport γίνεται άμεσα, μέσω ειδικού διακόπτη στο τιμόνι.

Στο Track, όλα τα δυναμικά χαρακτηριστικά του οχήματος είναι ρυθμισμένα ώστε ο οδηγός να επιτυγχάνει τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους στην πίστα. Το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης απενεργοποιείται και οι παρεμβάσεις του ESC επιτρέπουν έντονες πλαγιολισθήσεις για οδήγηση στο όριο.

Το εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της ευστάθειας του αμαξώματος (ESC) είναι τριών σταδίων προσφέροντας έτσι στους οδηγούς τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στην πλήρη παρέμβαση του συστήματος, στην ελευθερία για αυξημένη ολίσθηση μέσω περιορισμένης παρέμβασης, καθώς και στην πλήρη απενεργοποίησή του.

Ford Puma ST_07

Εντυπωσιακή εμφάνιση και εξοπλισμός

Ο σπορτίφ σχεδιασμός του Puma – που ενισχύεται από την επικλινή οροφή και τα προτεταμένα τόξα των θόλων των τροχών – αποτυπώνεται με ακόμα πιο έντονο τρόπο στο νέο Puma ST, το οποίο συνδυάζει τις εντυπωσιακές γραμμές με τη λειτουργικότητα.

Ένα splitter της Ford Performance είναι ενσωματωμένο στον εμπρός προφυλακτήρα αυξάνοντας την αεροδυναμική πίεση κατά περίπου 80% με στόχο την επίτευξη καλύτερης σταθερότητας και ελκτικής πρόσφυσης. Η μεγαλύτερη αεροτομή στο τελείωμα της οροφής στο πίσω μέρος υποστηρίζει επίσης τις βελτιώσεις στον τομέα της αεροδυναμικής, σε συνδυασμό με ένα χαρακτηριστικό διαχύτη που βρίσκεται ενσωματωμένος στον πίσω προφυλακτήρα. Επίσης, οι άνω και κάτω γρίλιες στο εμπρός μέρος, σήμα κατατεθέν των μοντέλων ST, είναι σχεδιασμένες με γνώμονα την παροχή βελτιωμένης ψύξης στον κινητήρα.

Το εσωτερικό είναι εξίσου χαρισματικό – ωστόσο, λίγο πριν την επιβίβαση στο όχημα, οι στάνταρ, ηλεκτρικά αναδιπλούμενοι εξωτερικοί καθρέπτες θα προβάλλουν το λογότυπο ST στο έδαφος αμέσως μόλις ο οδηγός ξεκλειδώσει το αυτοκίνητο.

Μέσα στην καμπίνα, τα θερμαινόμενα και ενισχυμένα σπορ καθίσματα της Recaro – με ανάγλυφο το λογότυπο ST και επένδυση Miko Dinamica για παροχή καλύτερης σταθερότητας στο σώμα των εμπρός επιβατών – εξασφαλίζουν την απαραίτητη πλευρική στήριξη. Τα μαρσπιέ με την αναγραφή της ονομασίας Ford Performance, το δερμάτινο τιμόνι με το επίπεδο κάτω τμήμα και ο επιλογέας του κιβωτίου με την υπογραφή ST περιλαμβάνονται στη λίστα εξοπλισμού. Την ίδια στιγμή, τα καθίσματα, το άνω τμήμα του επιλογέα καθώς και τα πατάκια με το σήμα ST κοσμούνται με Metal Grey ραφή.

Ford Puma ST_08

Ανάμεσα στα στάνταρ χαρακτηριστικά του μοντέλου που μεγιστοποιούν τα επίπεδα άνεσης και πρακτικότητας είναι η βάση για ασύρματη φόρτιση κινητού τηλεφώνου, το θερμαινόμενο παρμπρίζ Quickclear, οι εμπρός και πίσω αισθητήρες στάθμευσης, οι καθαριστήρες με αισθητήρα βροχής και το σύστημα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας SYNC 3 της Ford, με το οποίο ο οδηγός μπορεί να ελέγχει τις λειτουργίες ήχου, πλοήγησης και συνδεδεμένων smartphones χρησιμοποιώντας απλές, φωνητικές εντολές.

Το σύστημα προσφέρει συμβατότητα Apple CarPlay και Android Auto χωρίς έξτρα χρέωση και υποστηρίζεται από μία κεντρική οθόνη αφής 8 ιντσών που εμφανίζει το λογότυπο Ford Performance κατά την έναρξη λειτουργίας της. Επίσης, διατίθεται ένα premium σύστημα ήχου της B&O.

Με την τεχνολογία μόντεμ FordPass Connect που προσφέρεται στάνταρ, οι ιδιοκτήτες του νέου Puma ST μπορούν να ελέγχουν από απόσταση διάφορα χαρακτηριστικά του οχήματος, όπως τις λειτουργίες Door Lock Unlock (Κλείδωμα/Ξεκλείδωμα Θυρών) και Vehicle Locator (Εντοπισμός Οχήματος), μέσω της εφαρμογής FordPass.

About Motorsite.gr

Το Motorsite.gr είναι το μεγαλύτερο online ενημερωτικό portal για τη μοτοσυκλέτα και το αυτοκίνητο.

Μάθετε πρώτοι ολα τις τελευταίες ειδήσεις για τη μοτοσυκλέτα και το αυτοκίνητο. Ενημερωθείτε για ολους τους αγώνες, τις εκδηλώσεις, και νέα της αγοράς.

Το motorsite.gr χρησιμοποιεί cookies με σκοπό να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.
Ok