Νέα Αγοράς Auto

Αβεβαιότητα στον κλάδο των ενοικιάσεων αυτοκινήτων

Rent a Car 18 10Μία πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση η οποία εκφράζει φόβους, δυσκολίες και προβληματισμούς εξέδωσε ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων Ελλάδος. Διαβάστε με προσοχή το τι ακριβώς συμβαίνει σε έναν τόσο σημαντικό και νευραλγικό κλάδο, ιδιαίτερα αυτή την εποχή.

Η ανακοίνωση
Ακόμη και στο σημείο να αρνούνται ενοικιάσεις αυτοκινήτων σε τουρίστες εκτός ΕΕ έχουν φτάσει επιχειρήσεις Rent-a-Car λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκληθεί με τον πρόσφατο νόμο 4530/2018 του Υπουργείου Μεταφορών.

Rent a Car 18 14Πράγματι, σε διάταξη του (άρθρο 31, παρ.2) ορίζονται βαριά πρόστιμα - που φτάνουν μέχρι και σε κατάσχεση οχήματος! - για την περίπτωση που θα ενοικιαστεί αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα σε άτομο που δεν έχει την ‘απαιτούμενη άδεια οδήγησης’. Μάλιστα, το πρόστιμο επιβάλλεται εξίσου ΚΑΙ στην επιχείρηση ΚΑΙ στον Οδηγό.

Και ενώ σκοπός της διάταξης είναι να αποτρέψει αλλά και να τιμωρήσει όσους οδηγούν / ενοικιάζουν οχήματα χωρίς την κατάλληλη ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ άδειας (‘Α’ για μοτοσικλέτα, ‘Β’ για αυτοκίνητο κοκ), η έλλειψη διευκρινίσεων εκ μέρους του Υπουργείου έχει οδηγήσει σε παρερμηνεία και επιβολή βαριών προστίμων σε περιπτώσεις που – κακώς – ο Οδηγός δεν είχε Διεθνή Άδεια Οδήγησης.

Rent a Car 18 11Όμως, η έλλειψη Διεθνούς Άδειας είναι τυπική παράβαση: η ικανότητα για οδήγηση πιστοποιείται μόνο από την Εθνική Άδεια, μόνη της δεν έχει καμία ισχύ, απλά πρέπει να συνοδεύει την Εθνική γιατί έτσι ορίζουν Διεθνείς Διακρατικές Συμφωνίες και ο ΚΟΚ προβλέπει σημαντικά ηπιότερες κυρώσεις.

Δεν θα πρέπει δε να παρακάμψουμε το γεγονός ότι η διάταξη για την ‘απαιτούμενη Άδεια Οδήγησης’ κάνει διάκριση σε βάρος των Επιχειρήσεων Ενοικίασης Αυτοκινήτων αφού ΜΟΝΟ σε αυτές έχει εφαρμογή. Δηλαδή αν ιδιώτης δώσει σε φίλο, συγγενή κλπ. να οδηγήσει τη μοτοσικλέτα του χωρίς να έχει δίπλωμα ‘Α’ Κατηγορίας, Rent a Car 18 12τότε ΔΕΝ εφαρμόζονται τα πρόστιμα του ν.4530/2018, άρθρο 31, παρ.2

Και αυτό το θέμα είναι σοβαρό, αλλά τώρα εκείνο που προέχει είναι το Υπουργείο Μεταφορών να δείξει ευαισθησία και να διευκρινίσει άμεσα ότι η επίμαχη διάταξη του ν. 4530/2018, άρθρο 31, παρ.2 δεν αφορά στη Διεθνή Άδεια Οδήγησης. Η καλοκαιρινή σαιζόν έχει ήδη ξεκινήσει και δεν μπορούμε σαν χώρα να διακινδυνέψουμε την καλή εικόνα μας με Τουρίστες που γυρνώντας στην πατρίδα τους θα την δυσφημίσουν.

Rent a Car 18 13Ποιος είναι ο ΣΤΕΕΑΕ
Τα Μέλη του ΣΤΕΕΑΕ διαχειρίζονται 140.000 αυτοκίνητα επί συνολικού στόλου 165.000 Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων.
Πραγματοποιούν το 79% των Βραχυχρόνιων Ενοικιάσεων (Rent – a-Car)
Το76% του τζίρου των Βραχυχρόνιων Ενοικιάσεων.
Ττο 95% του τζίρου των Μακροχρόνιων Ενοικιάσεων (Operating Leasing)
Λειτουργούν 650 υποκαταστήματα.

Μέλη του ΣΤΕΕΑΕ είναι
Rent a Car 18 15Αποκλειστικά Επιχειρήσεις Ενοικίασης Αυτοκινήτων από όλη την Ελλάδα οι οποίες δραστηριοποιούνται στις Βραχυχρόνιες (RaC) ή Μακροχρόνιες Μισθώσεις (Leasing)
Όλα τα διεθνή σήματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (Avis, Budget, Enterprise, Hertz, ALD, Arval, Leaseplan, Sixt, Thrifty κα) έχουν επιλέξει να εκπροσωπούνται μόνο από τον ΣΤΕΕΑΕ

Κώδικας επαγγελματικής δεοντολογίας
Είναι η μοναδική επαγγελματική οργάνωση στον Κλάδο που έχει εφαρμόσει Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας
Rent a Car 18 16Ο Κώδικας εστιάζει στην παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και στην διαφάνεια των συναλλαγών
Προβλέπεται διαδικασία ελέγχου των Μελών του από Επιτροπή Δεοντολογίας και επιβολή κυρώσεων
Στην Επιτροπή Δεοντολογίας συμμετέχει ανάλογα με την περίπτωση τεχνικός πραγματογνώμονας, εκπρόσωπος του ΕΟΤ ή εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ
Έχει αναπτυχθεί συνεργασία σε θέματα καταγγελιών και παραπόνων με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή και με τις κυριότερες Οργανώσεις Προστασίας Καταναλωτή (ΙΝΚΑ, ΕΠΟΙΖΩ, ΚΕΠΚΑ κα)

Συμμετοχές σε άλλους φορείς
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Συμμετέχει σαν αντιπροσωπευτικός φορέας του Κλάδου στην Επιτροπή Προσφυγών του Υπουργείου Τουρισμού που αποφασίζει για την επιβολή κυρώσεων για παραβάσεις των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας ως προς τη λειτουργία των Επιχειρήσεων Ενοικίασης Αυτοκινήτων.

ΣΕΤΕ
Είναι ο μοναδικός φορέας του Κλάδου που έχει γίνει δεκτός ως Μέλος στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)Rent a Car 18 17
Εκπρόσωπος του ΣΤΕΕΑΕ συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΤΕ

Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία ενοικιάσεως αυτοκινήτων
Εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων ECATRA / LEASEUROPE από το 1985 και συμμετέχει στις παρακάτω επιτροπές που συνέρχονται σε τακτικά διαστήματα στις Βρυξέλλες:

Automotive Steering Group
Car Renting Working Group
Car Leasing Working Group
Truck Rental Working Group

About Motorsite.gr

Το Motorsite.gr είναι το μεγαλύτερο online ενημερωτικό portal για τη μοτοσυκλέτα και το αυτοκίνητο.

Μάθετε πρώτοι ολα τις τελευταίες ειδήσεις για τη μοτοσυκλέτα και το αυτοκίνητο. Ενημερωθείτε για ολους τους αγώνες, τις εκδηλώσεις, και νέα της αγοράς.

Το motorsite.gr χρησιμοποιεί cookies με σκοπό να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.
Ok