spot_img
HomeΝΕΑΑΓΩΝΕΣF1 DHL Τουρκικό GP 2020

F1 DHL Τουρκικό GP 2020

F1 DHL Τουρκικό GP 2020

Γιατί επελέγησαν αυτά τα ελαστικά     

Για την πρώτη επίσκεψη στο Istanbul Park από το 2011 (ήταν το ντεμπούτο της Pirelli στη σύγχρονη εποχή της F1) επιλέχθηκαν οι τρεις πιο σκληρές γόμες της γκάμας: η C1 ως P Zero λευκή/σκληρή, η C2 ως P Zero κίτρινη/μέση, και η C3 ως P Zero κόκκινη/μαλακή.

Για δεύτερη φορά φέτος μετά την Πορτογαλία θα είναι ελαφρά διαφοροποιημένος ο αριθμός των σετ: Οι οδηγοί θα έχουν επτά σετ μαλακής γόμας, τρία σετ μέσης γόμας και τρία σετ σκληρής γόμας. Κανονικά είναι οχτώ σετ μαλακής, τρία σετ μέσης και δυο σετ σκληρής γόμας. Όμως η πίστα της Τουρκίας είναι πολύ απαιτητική οπότε χρειάζονται περισσότερα σκληρά ελαστικά: Καταπόνηση, ελκτική πρόσφυση, κάθετη δύναμη αλλά και πλευρικές δυνάμεις όλα είναι πολύ ψηλά.

Η διαβόητη στροφή 8 είναι ξακουστή για τις απαιτήσεις της: Μια παρατεταμένη αριστερή στροφή με πολλές κορυφές, που είναι παρόμοια με τη στροφή 3 στο Sochi (ήταν πηγή έμπνευσης η στροφή 8 στην Τουρκία για τη στροφή 3 στο Sochi). Τα ελαστικά υπόκεινται σε μεγάλα φορτία, ειδικά το εμπρός δεξί.

Η διαδρομή στρώθηκε ξανά με άσφαλτο πρόσφατα και κανείς δεν ξέρει πως ακριβώς θα είναι αυτή η άσφαλτος. Καθώς δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία έγινε η πιο συντηρητική επιλογή.

Τέλος δεν θα υπάρχουν αγώνες υποστήριξης κατά τη διάρκεια του τριημέρου, οπότε μπορεί η πίστα να μην παρέχει κράτημα και να είναι ακάθαρτη ειδικά την Παρασκευή.

F1 GP Turkey 2020_03

Τα χαρακτηριστικά της διαδρομής

Το Istanbul Park είναι γνωστό ως ένας από τους καλύτερους σχεδιασμούς του Hermann Tilke. Έχει μια ευρεία ποικιλία από ενδιαφέρουσες και γρήγορες στροφές, που πιέζουν πολύ τα ελαστικά. Στον προηγούμενο αγώνα πριν εννιά χρόνια, ο Sebastian Vettel έκανε τέσσερα πιτ στοπ και κέρδισε για λογαριασμό της Red Bull. Συνολικά έγιναν 80 pit stop κατά τη διάρκεια του αγώνα το 2011 και τα περισσότερα προσπεράσματα σε στεγνό αγώνα από το 1983.

Η στροφή 1 είναι ιδιαίτερη, ενώ η ευθεία έχει μια ανηφόρα που θυμίζει την Eau Rouge του Spa, γι’ αυτό συχνά την αναφέρουν ως “faux rouge”.

H πίστα βρίσκεται στην Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα από το 2011. Έγιναν επίσης τροποποιήσεις ασφαλείας σύμφωνα με τα νέα πρότυπα της F1. Γίνονται πάντως κάποιοι αγώνες ενώ πρόσφατα φιλοξένησε και το παγκόσμιο πρωτάθλημα Rallycross.

F1 GP Turkey 2020_04

Mario Isola – Επικεφαλής F1 και αγώνων αυτοκινήτου

 “H Toυρκία είναι ένας ακόμη νέος προορισμός στο συναρπαστικό ημερολόγιο της Formula 1 για το 2020. Mολονότι έχουμε ξαναβρεθεί εκεί, την αντιμετωπίζουμε ως νέα πίστα: Ειδικά καθώς δεν έχουμε εμπειρία από τη νέα άσφαλτο. Εκτιμούμε πως η Τουρκία θα αποτελέσει πρόκληση για τα ελαστικά όσον αφορά στο ενεργειακό φορτίο. Γι’ αυτό και επιλέξαμε όπως στο Πορτιμάο, τις πιο σκληρές γόμες παρότι μπορεί η νέα άσφαλτος να είναι λιγότερο τραχιά, απ’ όσο περιμένουμε.  Όπως είδαμε και άλλες φορές φέτος, οι πληροφορίες που θα συλλεγούν στις ελεύθερες δοκιμές θα είναι καθοριστικές όχι μόνο όσον αφορά στην πτώση απόδοσης αλλά και στην φθορά, σε μια τόσο απαιτητική χάραξη. Μιλώντας για το Istanbul Park θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στη στροφή 8: Πιθανόν τα φετινά μονοθέσια της Formula 1 με την υψηλή αεροδυναμική απόδοση θα διέρχονται από κει με τέρμα γκάζι, αυτό θα ανεβάσει αντίστοιχα τα φορτία στα ελαστικά. Δε θα είναι εύκολος αγώνας για τα ελαστικά. Θα είναι καθοριστικό να βρεθεί το σωστό επίπεδο διαχείρισής τους.” 

F1 GP Turkey 2020_05

Άλλα νέα από την Pirelli   

Ο τελευταίος γύρος του GT World Challenge Europe που διεξάγεται με αποκλειστικό προμηθευτή την Pirelli, θα διεξαχθεί στο Paul Ricard της Γαλλίας το ίδιο Σαββατοκύριακο με το Τούρκικο GP. Η Audi προηγείται στη βαθμολογία πριν τον αγώνα των 1000km.

Ο τελευταίος αγώνας του ERC στην Ουγγαρία είχε για νικητές τους Andreas Mikkelsen και Ola Fløene μ’ ένα Skoda Fabia που φορούσε ελαστικά Pirelli.

H Pirelli από την επόμενη χρονιά θα προμηθεύει με ελαστικά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Formula Alpine: Πρόκειται για μια νέα κατηγορία που τοποθετείται ανάμεσα στη Formula Renault και στη Formula Regional Europe.

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO