spot_img
HomeΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑTEST DRIVEΟδηγούμε Jeep Compass 1,4 Τ 170hp  4×4 AT9 Limited

Οδηγούμε Jeep Compass 1,4 Τ 170hp  4×4 AT9 Limited

Οδηγούμε Jeep Compass 1,4 Τ 170hp  4×4 AT9 Limited

Jeep: όνομα “βαρύ” στην αυτοκίνηση, αφού έχει καταφέρει να μετονομάσει, 10ετίες τώρα, μια ολόκληρη κατηγορία οχημάτων με το όνομά της. Οι εκτός δρόμου δραστηριότητες είναι σήμερα απόλυτα ταυτισμένες με τη Jeep. Και μόνον αυτή η εξέλιξη δείχνει το πόσο ξεχωριστή είναι η μάρκα στην εκτός δρόμου μετακίνηση παγκοσμίως.

Σήμερα, η Jeep έχει μετεξελιχθεί, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο την Ευρωπαϊκή αγορά,  με μοντέλα απολύτως προσιτά στο ευρύ κοινό. Και μια από τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις είναι το Jeep Compass. Η “Πυξίδα” είναι εντελώς αλλαγμένη από τον προκάτοχό της, τόσο σχεδιαστικά, όσο και τεχνολογικά.

Jeep Compass 4X4_03

Με πολλές σχεδιαστικές ομοιότητες, οι οποίες παραπέμπουν στο μεγαλύτερο Grand Cherokee, είναι αρκετά επιβλητικό, ευρύχωρο και ποιοτικό. Με συνολικό μήκος 4.394 χιλ. έχει μια εξαιρετικά αρρενωπή όψη, με τις επτά γρίλιες στη μάσκα του, με τα σύγχρονα φωτιστικά του εμπρός σώματα, με τα περιμετρικά μαύρα περιμετρικά προστατευτικά και με την πίσω προστατευτική του ποδιά. Δείχνει και είναι έτοιμο για περιπέτεια.

Και στο εσωτερικό του σε κερδίζει τόσο με τη σχεδίαση, όσο και με την εργονομία και την ποιότητα. Δείχνει και είναι πολυτελές, τόσο με το καλό του φινίρισμα, όσο  και με τα  μαλακά πλαστικά σε όλο το μήκος του ταμπλό. Η καλή θέση οδήγησης θα βολέψει εύκολα τον οδηγό του, ανεξαρτήτως σωματότυπου, με έναν πλήρη πίνακα οργάνων ο οποίος φιλοξενεί αναλογικές ενδείξεις. Ο οθόνη αφής  των 7 ιντσών φιλοξενεί το σύστημα πολυμέσων και διάφορες πληροφορίες που είναι σημαντικές για οδηγό και επιβάτες. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 438 λίτρα και οι πίσω θέσεις επιβατών είναι άνετες και για το ύψος, αλλά και για τα πόδια.

Jeep Compass 4X4_04

Και φτάνουμε στην ουσία της υπόθεσης, τον κινητήρα του. Το Jeep Compass φιλοξενεί τον 1,4 λτ. τούρμπο κινητήρα βενζίνης ισχύος 170 ίππων, ενώ είναι διαθέσιμο αποκλειστικά με ένα εξελιγμένο αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων.  Η ροπή των 250 Nm /2.500 σ.α.λ. αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο του οδηγού, αφού δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για έναν αρκετά μεγαλύτερο κινητήρα. Μπορεί κι επιταχύνει από 0-100 χλμ/ώρα σε 9,5 δευτ. το συνολικού βάρους 1.615 κιλών αμάξωμα.

Το αυτόματο κιβώτιο των 9 σχέσεων λειτουργεί εξαιρετικά ομαλά τις αλλαγές των ταχυτήτων. Αυτό συμβαίνει και στην αυτόματη επιλογή, όσο και στη χειροκίνητη, αν το επιλέξει ο οδηγός του.  Ωστόσο, μοναδικό του μειονέκτημα παραμένει η κατανάλωσή του, αφού υπό νορμάλ συνθήκες στην πράξη αυτή φτάνει στα 10 λιτ/100 χλμ. η οποία αυξάνεται ακόμη περισσότερο αν ο οδηγός του επιλέξει να κινηθεί πιο επιθετικά και πιο σβέλτα. Αν ο οδηγός του “αφουγκραστεί” σωστά το υπέροχο αυτόματο κιβώτιο, τότε μπορεί να κινηθεί και σβέλτα, αλλά και σχετικά οικονομικά.

Jeep Compass 4X4_05

Και μόλις αρχίσει ο οδηγός του να το απολαμβάνει στο δρόμο το 4κίνητο Compass, τότε διαπιστώνει τον πραγματικά διπλό του χαρακτήρα. Αρχοντικό, άνετο και ασφαλές στον ανοιχτό δρόμο, γίνεται “άγριο”,  χαρισματικό και ικανότατο στην εκτός δρόμου κίνηση.

Στις ασφάλτινες διαδρομές διαπιστώνεις αμέσως την σπουδαία λειτουργία της ανάρτησης, ακόμη και στον κακό επαρχιακό δρόμο. “Καταπίνει” άνετα κάθε ανωμαλία του δρόμου, δίχως να τρομάζει και να ταλαιπωρεί. Στις παρατεταμένες στροφές φαίνεται η αυξημένη του πρόσφυση, με ελάχιστες και πολιτισμένες κλίσεις στο αμάξωμα που δεν τρομάζουν. Η ποιότητα κύλισης που προσφέρει αυξάνει την αίσθηση της ασφάλειας και της σιγουριάς σε οδηγό και επιβάτες.

Jeep Compass 4X4_06

Το σύστημα τετρακίνησης του Jeep Compass  είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενο. Το εξελιγμένο σύστημα Jeep Active Drive  μπορεί και προσφέρει έως και το 100% της ροπής στον τροχό που έχει την καλύτερη πρόσφυση. Παράλληλα  προσομοιώνει ηλεκτρονικά τη λειτουργία ενός μπλοκέ διαφορικού και η όλη διαδικασία γίνεται ακαριαία, μόλις κάποιος τροχός αρχίσει να γλιστρά, τότε η ροπή μεταφέρεται στους τροχούς οι οποίοι έχουν καλύτερη πρόσφυση στο έδαφος.

Και δεν είναι μόνον η τετρακίνηση. Το Jeep Compass είναι εξοπλισμένο με το σύστημα Selec-Terrain. Αυτό διαθέτει τέσσερα διαφορετικά προγράμματα οδήγησης: Auto, Snow, Mud και Sand. Αυτά τα προγράμματα σε συνδυασμό με το 4WD Lock μπορούν και προσφέρουν σπουδαία αποτελέσματα σε κάθε είδους έδαφος. Έτσι οδηγός του μπορεί και κινείται με άνεση και ασφάλεια σε κάθε είδους έδαφος. Και φυσικά πολύτιμες παράμετροι της εκτός δρόμου κίνησης είναι το αυξημένο  του ύψος από το έδαφος που φτάνει τα 208 χλστ. αλλά και οι γωνίες εισόδου, ράμπας και εξόδου οι οποίες είναι 16,8 –  22,9 και 31,7 μοίρες αντίστοιχα.

Jeep Compass 4X4_07

Αυτά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με το χαμηλό του σχετικά βάρος που φτάνει τα 1.615 κιλά, το καθιστούν πραγματικά ευέλικτο και ακάθεκτο στις εκτός δρόμου δύσκολες εξορμήσεις. Το τιμόνι του είναι ιδιαίτερα ελαφρύ, προσαρμοσμένο στην τετρακίνηση, τα φρένα είναι αποτελεσματικά και ο θόρυβος ιδιαίτερα μειωμένος.

Jeep Compass 4X4_08

Όσο για τις τιμές του το Jeep Compass 1.4 Τ AT9 170hp  4×4 Limited της δοκιμής μας κοστίζει 36.300€, με προτεινόμενη τιμή πώλησης της βασικής έκδοσης βενζίνης  1,4Τ 140hp τις 26.700€ και προτεινόμενη  τιμή βασικής έκδοσης diesel 1,6 ΜΤ 120hp τις 30.700€.

Το πρόγραμμα απόκτησής του 4Χ4 περιλαμβάνει 4 χρόνια εγγύηση, 4 χρόνια service, 4% επιτόκιο και 4 χρόνια οδική βοήθεια. To διάστημα συντήρησης είναι κάθε 15.000 χλμ. ή 12 μήνες.

 

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO