spot_img

Volvo XC40 Τ3

Μια άκρως ενδιαφέρουσα έκδοση του πολυβραυεβμένου Volvo XC40 το οποίο φέρει τον  τίτλο του Αυτοκινήτου της Χρονιάς 2018 είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε και να απολαύσουμε. Πρόκειται για την “μικρή” έκδοση Τ3, με 3κύλινδρο κινητήρα 1,5  βενζίνης, απόδοσης 156 ίππων η οποία ξεκινά από 30.713€.

Volvo XC40 T3_ 03

Και μιας και πιάσαμε τις “μικρές” εκδόσεις να αναφέρουμε ότι στην παλέτα της εταιρείας βρίσκεται και η επίσης νέα έκδοση D3 Diesel η οποία κοστίζει από €35.194  και συνδυάζεται και με αυτόματο κιβώτιο και AWD. Και όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας, ουσιαστικά μπορούμε να πούμε ότι από τώρα ξεκινά η εμπορική καριέρα του σουηδικού μοντέλου στη χώρα μας.

Στη βενζινοκίνητη έκδοση Τ3 των 1,5 λίτρων, ο 3κύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας των 156 ίππων εξασφαλίζει στο compact premium SUV της Volvo δυναμικές επιδόσεις (τελική ταχύτητα 200 χλμ./ ώρα, επιτάχυνση 0-100 χλμ./ ώρα σε 9,4 δευτ.), με εργοστασιακή κατανάλωση καυσίμου μόλις 6,2 l/ 100km στο μικτό κύκλο. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας η δική μας κατανάλωση κυμάνθηκε στα 7,8 λίτρα/100 χλμ.Πρόκειται για έναν ολοκαίνουργιο κινητήρα της οικογένειας Drive-E, που έχει σχεδιαστεί εξολοκλήρου από τη Volvo και κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Σκέβντε (Skövde) της Σουηδίας. 

Volvo XC40 T3_ 04

Ο κινητήρας Τ3 ταιριάζει απόλυτα με το νεανικό χαρακτήρα του νέου XC40, παρέχοντας στον οδηγό άμεση απόκριση από πολύ χαμηλές στροφές, χάρη στην εξαιρετική καμπύλη της ροπής του. Με 265 Nm διαθέσιμα από τις 1.600 έως τις 3.850 στροφές ανά λεπτό, η προηγμένη τεχνολογικά μονάδα καθιστά απολαυστική την οδήγηση του XC40 σε όλες τις συνθήκες. Οδηγήσαμε την έκδοση με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων. Στον πλούσιο βασικό  εξοπλισμό του περιλαμβάνει μεταξύ πολλών άλλων City Safety, ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3”, κεντρική οθόνη αφής 9” και προβολείς LED.

Volvo XC40 T3_ 05

Στα χαρακτηριστικά ασφαλείας και υποβοήθησης οδηγού περιλαμβάνονται πρωτοποριακές τεχνολογίες από τα μεγαλύτερα μοντέλα της Volvo, όπως το σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης Pilot Assist, το City Safety τελευταίας γενιάς και τα συστήματα αποφυγής εκτροπής από το δρόμο (Run-Off Road Mitigation) και αποφυγής συγκρούσεων με οχήματα που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα (Oncoming Lane Mitigation).         

Volvo XC40 T3_ 06

Η τοποθέτηση του βενζινοκινητήρα των 1.500 κ. εκ. ήταν μια σπουδαία κίνηση από την Σουηδική εταιρεία. Άλλωστε είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη κατηγορία των premium compact SUV οχημάτων. η Συγκεκριμένη έκδοση δεν αποτελεί μια “μικρή” έκδοση του μοντέλου, αλλά μια απόλυτα ολοκληρωμένη πρόταση η οποία θα εκπλήξει όποιον την οδηγήσει.

Μην διστάσετε να οδηγήσετε το συγκεκριμένο μοντέλο. Ξεχάστε ότι πρόκειται για αλουμινένιο υπερτροφοδοτούμενο 3κύλινδρο σύνολο. Οι 156 ίπποι του αποδίδονται στις 5.000 σ.α.λ. και η ροπή των 27 kgm μεταξύ 1.600 και 3.850 σ.α.λ.

Volvo XC40 T3_ 07

Μην περιμένετε δε κραδασμούς και τραχύτητα από έναν 3κύλινδρο κινητήρα. Ξεχάστε ακόμη και το βάρος του αυτοκινήτου. Αθόρυβος και δίχως κραδασμούς εντυπωσιάζει αμέσως, με το πρώτο ξεκίνημα. Το 6τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο είναι “σφιχτό”, σαφές, “κουμπώνει” πολύ καλά και αμέσως εντυπωσιάζει. Η ομαλή κι ελαστική λειτουργία του στο φάσμα των 1.200 σ.α.λ. σχεδόν σε παραπέμπει σε ντίζελ κινητήρα. Τραβάει ιδιαίτερα θετικά κάνοντάς σου να ξεχνάς ότι οδηγείς έναν 3κύλινδρο κινητήρα βενζίνης. Έγινε σπουδαία δουλειά από τους μηχανικούς της μάρκας.

Volvo XC40 T3_ 08

Ο οδηγός του μπορεί να κινείται το ίδιο ξεκούραστα τόσο στον ανοιχτό δρόμο, όσο και σε αστικές διαδρομές. Η συνεργασία κινητήρα, ανάρτησης, φρένων και τιμονιού αποτελούν εγγύηση για την Τ3 έκδοση του Σουηδικού μοντέλου. Για το λόγο αυτό λέμε ότι είναι ικανό να “βάλει” στη θέση του ακόμη και τους πιο δύστροπους οδηγούς. Σπουδαίος ο συνδυασμός για τη “μικρή” αυτή έκδοση, που μόνο μικρή δεν είναι συγκρίνοντας τις επιδόσεις του και την οδική του συμπεριφορά.

Όσο για όλα τα υπόλοιπα της έκδοσης αυτής δεν έχετε να επισκεφτείτε ένα επίσημο σημείο της μάρκας και να ρωτήσετε, αλλά κυρίως να την οδηγήσετε.

Πιστεύουμε πράγματι ότι, ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη έκδοση Τ3 ξεκινά η καριέρα  του XC 40 στη χώρα μας. Δοκιμάστε το, αξίζει την εμπειρία!

Volvo XC40 T3_ 10
RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO