spot_img

Νέο CUPRA Born

Νέο CUPRA Born
  • Διαθέσιμο σε 3 διαφορετικά επίπεδα ισχύος και με το πακέτο eBoost για ισχύ έως 231PS (170kW)
  • Ηλεκτρική αυτονομία έως 540km και 0-100km/h σε μόλις 6.6 δευτερόλεπτα
  • Με συναρπαστικό στυλ και κατασκευασμένο με βιώσιμα υλικά όπως τα Dinamica® και Seaqual® από ανακυκλωμένα θαλάσσια πλαστικά
  • Νέες τεχνολογίεςαναδεικνύουν τα υψηλά επίπεδα συνδεσιμότητας και ασφάλειας
  • Το CUPRA Born είναι διεθέσιμο για παραγγελία και στην Ελλάδα

 

Κάτω Κηφισιά, 07-02-2022. Το CUPRA Born έρχεται να δώσει νέα ώθηση στην αγορά των ηλεκτικών αυτοκινήτων. Το πρώτο 100% ηλεκτρικό όχημα της CUPRA διαθέτει προηγμένη τεχνολογία για δυνατές συγκινήσεις, συνδυασμένη με ένα πλαίσιο που προκαλεί οδηγικά συναισθήματα σε κάθε συνθήκη καθώς και εντυπωσιακή σχεδίαση.

«Το CUPRA Born αποτελεί ώθηση για την ηλεκτρική εποχή, προσφέροντας εντυπωσιακή σχεδίαση εμπνευσμένη από τη Βαρκελώνη και υψηλή απόδοση με πλήρως ηλεκτρική αυτονομία άνω των 500 χιλιομέτρων. Είναι ένα όχημα που συμβάλλει στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών CO2 και στην επίτευξη των Ευρωπαϊκών στόχων», δήλωσε ο Wayne Griffiths, CEO της CUPRA και πρόσθεσε «Η CUPRA θα προσεγγίσει νέους ανθρώπους και θα μας οδηγήσει πέρα ​​από το παραδοσιακά μονοπάτια».

Cupra-Born-2022-times-3-070222 (1) (1)

Το CUPRA Born σηματοδοτεί μια νέα ηλεκτρική εποχή για τη μάρκα και έρχεται να προστεθεί στις plug-in υβριδικές εκδόσεις των CUPRA Leon και CUPRA Formentor.

Επιπλέον, είναι το πρώτο μοντέλο με ουδέτερο αποτύπωμα CO2, όπου ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές χρησιμοποιείται σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού & παραγωγής. Οι επιπρόσθετες εκπομπές αντισταθμίζονται από περιβαλλοντικές επενδύσεις πιστοποιημένες με τα υψηλότερα πρότυπα.

Σχεδιασμένο στη Βαρκελώνη, στα κεντρικά γραφεία της CUPRA στο Martorell, το CUPRA Born παράγεται στο εργοστάσιο του Zwickau στη Γερμανία.

Κινητήρες: η αρχή μιας νέας εποχής

Το CUPRA Born με κίνηση στους πίσω τροχούς, δημιουργεί μια πιο σπορ οδηγική αίσθηση και εμπειρία. Διατίθεται σε εκδόσεις απόδοσης 150PS (110kW)/310Nm και 204PS (150kW)/310Nm. Το υψηλής απόδοσης Βorn προσφέρει επίσης το πακέτο επιδόσεων e-Boost αυξάνοντας την απόδοση στα 231PS (170kW)/310Nm. Το e-Boost διατίθεται με δύο επιλογές μπαταρίας: Με την μπαταρία 77kWh που προσφέρει επιτάχυνση 0-100km/h σε 7 δευτερόλεπτα και αυτονομία περίπου 540km, και με την μπαταρία 58kWh με τα 0-100χλμ/ώρα να έρχονται σε μόλις 6,6 δευτερόλεπτα και με την αυτονομία να φτάνει τα 424χλμ. Επιπλέον, το πακέτο e-Boost περιλαμβάνει μεγαλύτερα μπροστινά φρένα και στάνταρ ζάντες 19” καθώς και τιμόνι CUPRA με satellite buttons.

Το CUPRA Born χρησιμοποιεί υδρόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου τοποθετημένη χαμηλά και κεντρικά στο αυτοκίνητο ώστε να προσφέρει καλύτερη κατανομή βάρους (50% μπροστά, 50% πίσω) και να μειώσει το αντίκτυπο του αυξημένου βάρους.

«Η προηγμένη τεχνολογία του ηλεκτρικού κινητήρα του CUPRA Born, σε συνδυασμό με το πλαίσιο προσφέρει δυναμική οδήγηση, είναι το πρώτο ηλεκτρικό όχημα της CUPRA που αποδεικνύει ότι ο εξηλεκτρισμός και οι επιδόσεις συνδυάζονται απόλυτα», δήλωσε ο Werner Tietz, Executive Vice-President for Research and Development CUPRA. «Είναι ένα όχημα που ανατρπέπει τα δεδομένα – είναι περιβαλλοντικά προσανατολισμένο, αλλά ταυτόχρονα δυναμικό και συναρπαστικό».

Το Βοrn διαθέτει τρεις επιλογές μπαταρίας με χωρητικότητα 45kWh, 58kWh και 77kWh και με μέγιστη αυτονομία περίπου 540km με μία μόνο φόρτιση σύμφωνα με τον επίσημο κύκλο δοκιμών WLTP. Η επίτευξη του μεγάλου εύρους αυτονομίας επιτυγχάνεται από το προηγμένο  σύστημα θερμικής διαχείρισης που διατηρεί στο βέλτιστο τη θερμοκρασία της μπαταρίας.

Όσον αφορά τους χρόνους επαναφόρτισης, σε μόλις 7 λεπτά μπορούν να προστεθούν επιπλέον 100 χιλιόμετρα αυτονομίας χρησιμοποιώντας ένα σημείο φόρτισης 170kW. Ακόμη και αν η κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας είναι μόνο στο 5%, μπορεί να αναπληρωθεί στο 80% σε μόλις 35 λεπτά. Το CUPRA Born μπορεί να συνδεθεί τόσο σε δίκτυα φόρτισης AC (έως 11kW) όσο και DC (έως 170kW), οπότε είτε βρίσκεστε στο δρόμο είτε στο σπίτι, η επαναφόρτιση της μπαταρίας είναι γρήγορη και απλή.

Το CUPRA Born είναι εξοπλισμένο με Drive Profile, που σημαίνει ότι μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του οδηγού του. Διαθέτει πέντε διαφορετικά οδηγικά προφίλ: Range, Comfort, Performance, Individual και CUPRA (διατίθεται μόνο με το e-Boost).

Πλαίσιο: εγγυημένη δυναμική

Το CUPRA Born χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική πλατφόρμα MEB του Volkswagen Group, σε συγκεκριμένη εφαρμογή CUPRA (15 mm χαμηλότερα στον μπροστινό άξονα και 10 mm στον πίσω άξονα από το στάνταρ ύψος MEB του Ομίλου Volkswagen).

Η πλατφόρμα ηλεκτρικής κίνησης επέτρεψε στους μηχανικούς της CUPRA να ενισχύσουν τη δυναμική ικανότητα του οχήματος, καθιστώντας το όσο πιο ευέλικτο και κομψό γίνεται.

Οι διαστάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη δυναμική ικανότητα του CUPRA Born: μήκος 4.322mm, πλάτος 1.809mm, ύψος 1.540mm και μεταξόνιο 2.767mm. Επιπρόσθετα, στιβαρές τεχνολογίες πλαισίου των μπροστινών γόνατων MacPherson και προηγμένο σχεδιασμό πέντε συνδέσμων στο πίσω μέρος και το CUPRA Born επωφελείται από μια ασφαλή πλατφόρμα για να εξασφαλίσει τη δυναμική που αναμένεται από μία αντισυμβατική μάρκα.

Το DCC λειτουργεί σε συνδυασμό με σπορ αναρτήσεις προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του οδηγού, ανεξάρτητα από το επιλεγόμενο οδηγικό προφίλ.

Το σύστημα διεύθυνσης εξασφαλίζει πλήρη έλεγχο στον οδηγό, ενώ το ESC Sport και η βελτιωμένη ενεργοποίηση και αίσθηση του συστήματος πέδησης φανερώνουν ότι το CUPRA Born ανταποκρίνεται σε κάθε οδηγική συνθήκη.

Εκτός από τη γκάμα ζαντών αλουμινίου μεταξύ 18 “και 20”, το CUPRA Born χρησιμοποιεί επίσης προαιρετικά μεγαλύτερα ελαστικά υψηλής απόδοσης 235mm, για βέλτιστη απόδοση και  μέγιστη πρόσφυση.

Πίνακες με αναλυτικά στοιχεία του βασικού εξοπλισμού του νέου μοντέλου μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Εξωτερική σχεδίαση: Έκφραση του μέλλοντος

«Η σχεδίαση του CUPRA Born ενισχύει το look CUPRA ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει τη νεωτερικότητα του προηγμένου ηλεκτρικού κινητήρα και δημιουργεί έναν ισχυρό χαρακτήρα», δήλωσε ο Jorge Diez, Derign Director της CUPRA. «Κάθε στοιχείο έχει σχεδιαστεί προσεκτικά για να εκφράζει την ευελιξία και την απόδοση μαζί με τις ρέουσες επιφάνειες και τις τεχνικές λεπτομέρειες».

CUPRA-Born_01_HQ

Η εμπρόσθια εμφάνιση ενισχύεται από τους νεοσχεδιασμένους προβολείς full LED και της εισαγωγής αέρα σε χάλκινο πλαίσιο, που διοχετεύει τον αέρα προς το καλοριφέρ. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρότι χρειάζονται λιγότερο αέρα από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, εξακολουθούν να απαιτούν βελτιστοποιημένη ροή αέρα.

Το καπό ενσωματώνει τρισδιάστατα σχήματα, διαθλώντας το φως και «ζωντανεύοντας» το μπροστινό άκρο του CUPRA Born. Η εντυπωσιακή τεχνολογία φωτισμού full LED είναι πολύ σημαντική για την τελική εμφάνιση του. Η σχεδιαστική υπογραφή είναι μοναδική και άμεσα αναγνωρίσιμη και ενισχύεται από τα μικρά παραμετρικά τρίγωνα στο πλάι του προβολέα.

Στο προφίλ, η σχεδίαση της κολόνας Α, όχι μόνο βελτιώνει την ομαλή ροή του αέρα πάνω από το αυτοκίνητο, αλλά επιτρέπει την ενσωμάτωση του augmented reality head-up display στην καμπίνα.

Τέσσερα επιπλέον στοιχεία ενισχύουν την εξωτερική εμφάνιση:

  • • Τα πλαϊνά spoiler βρίσκονται σε αντίθεση με το χρώμα του αμαξώματος
  • • Οι αιχμηρές σχεδιαστικές γραμμές που διατρέχουν σε όλο το μήκος του αμαξώματος
  • • Η επεξεργασία του πυλώνα C δίνει την εντύπωση ότι η οροφή επιπλέει. Ο πυλώνας χρησιμοποιεί μια εναλλακτικά χρωματισμένη, τρισδιάστατη επιφάνεια, με υφή που δημιουργεί μία ελαφρότητα στην πλευρική όψη
  • • Ξεχωριστή σχεδίαση τροχών, σε έξι σχέδια 18, 19 και 20 ιντσών

Ο εντυπωσιακός φωτισμός κατά πλάτος του πίσω μέρος του οχήματος δεν ενισχύει μόνο την εμφάνιση, αλλά συμβάλλει και στην αύξηση της ασφάλειας. Το όνομα “Born” στο πίσω φως αναδεικνύει τη μοναδικότητα της σχεδίασης και την προσοχή στη λεπτομέρεια. Η πόρτα του χώρου αποσκευών ενσωματώνεται στον προφυλακτήρα προσδίδοντας σχεδιαστική ομαλότητα και ενισχύοντας παράλληλα τη δύναμική του.

Με την διαθέσιμη παλέτα των έξι χρωματικών επιλογών (Vapor Grey, Glacial White, Geyser Silver, Rayleigh Red, Quasar Grey και το αποκλειστικό Aurora Blue), ολοκληρώνεται η προσωπικότητα του CUPRA Born, του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου υψηλής απόδοσης της μάρκας.

Εκλεπτυσμένη εσωτερική διακόσμηση με σεβασμό στο περιβάλλον

Εκφραστικές γραμμές, χαρακτηριστικές επιφάνειες και χρήση ιδιαίτερων υλικών καθορίζουν τη νέα, ιδιαίτερα συναισθηματική σχεδιαστική γλώσσα.

Το εσωτερικό ανταποκρίνεται στον ψηφιοποιημένο κόσμο. Η standard οθόνη αφής 12 ιντσών βρίσκεται στο επίκεντρο και ελαφρώς υπό γωνία για να προσφέρει τέλεια οπτική στον οδηγό και εύκολη πρόσβαση σε μια σειρά λειτουργιών.

Cupra-Born-2022-1600-4c

Μπροστά στον οδηγό, εμφανίζεται ένας μικρότερος πίνακας οργάνων που παρέχει τις σχετικές με το όχημα πληροφορίες, με απλοποιημένη διάταξη και με απόλυτη ευκρίνεια.

Χάρη στο head-up display επαυξημένης πραγματικότητας, σημαντικές πληροφορίες προβάλλονται στο παρμπρίζ και απεικονίζονται οπτικά έξω από το όχημα, στον πραγματικό κόσμο, πληροφορίες όπως δείκτες υποβοήθησης οδηγού, ενδείξεις ταχύτητας και συστήματος πλοήγησης, βελτιώνοντας τη συνολική οδηγική εμπειρία και αναδεικνύοντας την σαφώς οδηγοκεντρική καμπίνα.

cupra-born-interior-view-of-the-multifunctional-steering-wheel

Το εσωτερικό φανερώνει την αφοσίωση του CUPRA στη βιωσιμότητα, μειώνοντας τον αντίκτυπό στο περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό, στο εσωτερικό του CUPRA Born έγινε χρήση ανακυκλωμένων υλικών.

Το κεντρικό μέρος των standard bucket καθισμάτων είναι κατασκευασμένο από την SEAQUAL® Yarn, από ανακυκλωμένα θαλάσσια πλαστικά. Τα θαλάσσια απορρίμματα από τις παραλίες, το βυθό και την επιφάνεια του ωκεανού ή από τους ποταμούς και τις εκβολές των ωκεανών συλλέγονται και ταξινομούνται σε διαφορετικούς τύπους υλικών. Τα πλαστικά καθαρίζονται και μετατρέπονται σε ανακυκλωμένο θαλάσσιο πλαστικό και μετατρέπονται στη συνέχεια σε νέα, βιώσιμα προϊόντα.

cupra-born-with-the-dinamica-bucket-seat-upholstery

Συγκεκριμένες επιλογές εσωτερικών υλικών φανερώνουν την οικολογική προσέγγιση του CUPRA Born. Η ταπετσαρία DINAMICA® είναι ανακυκλωμένη μικρο-ίνα που χρησιμοποιείται ως πρότυπο τόσο στα πάνελ της πόρτας όσο και στα καθίσματα, σε δύο διαφορετικές επιλογές χρώματος, aurora μπλε ή γκρι γρανίτη.

Ο εσωτερικός χώρος μεγιστοποιείται χάρη στις διαστάσεις του CUPRA Born. Το μεταξόνιο των 2.767mm δίνει τις αναλογίες που χρειάζονται για να φιλοξενήσει άνετα τον οδηγό και τους επιβάτες, ενώ ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 385 λίτρα.

Συνδεσιμότητα: Έτοιμο να αποτελέσει μέρος του ψηφιακού οικοσυστήματος

Το CUPRA Born πρόκειται να γίνει αναπόσπαστο μέρος του ψηφιακού οικοσυστήματος, ενσωματώνοντας τις πιο προηγμένες λύσεις ψυχαγωγίας και συνδεσιμότητας.

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων του CUPRA Born συμβολίζει την προσέγγιση του εσωτερικού στην ψηφιοποίηση. Η οθόνη παρέχει μεγαλύτερη λειτουργικότητα με απόλυτη ευκρίνεια, επιτρέποντας στον οδηγό να βλέπει σημαντικές πληροφορίες.

To σύστημα infotainment 12 ” με οθόνη 1.560 x 700 pixel, συνδυάζει τα οφέλη της οθόνης αφής και του φωνητικού ελέγχου. Μπορεί επίσης να εμφανίσει μια σειρά δεδομένων και πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης 3D πλοήγησης, μουσικής, επαφών και μια σειρά πρόσθετων λειτουργιών. Είναι η γέφυρα που κρατά τους πελάτες άμεσα συνδεδεμένους.

Το CUPRA Born ενσωματώνει αναγνώριση φωνής, αναμφισβήτητα έναν από τους πιο φυσικούς τρόπους αλληλεπίδρασης με συσκευές,που μειώνει την απόσπαση της προσοχής του οδηγού. Το σύστημα infotainment μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εύρεση πληροφοριών πλοήγησης ή την αναζήτηση μουσικής με ασφαλέστερο και ευκολότερο τρόπο. Απλά με τις λέξεις “Hola, Hola” το σύστημα είναι έτοιμο να αλληλεπιδράσει.

Στον πυρήνα του CUPRA Born βρίσκεται το CUPRA CONNECT, με την πλήρως αναδιαμορφωμένη εφαρμογή My CUPRA. Το CUPRA CONNNECT ξεκλειδώνει διαδικτυακές υπηρεσίες στο αυτοκίνητο. Οι πελάτες μπορούν να διαχειριστούν τη φόρτιση της μπαταρίας από την εφαρμογή My CUPRA, ορίζοντας το ακριβές ποσοστό φόρτισης της. Ο κλιματισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί από απόσταση, ορίζοντας τη θερμοκρασία-στόχο εκ των προτέρων ή αυτόματα μετά το ξεκλείδωμα των θυρών, μαζί με τη θέρμανση των μπροστινών καθισμάτων.

Η ενσωματωμένη κάρτα SIM δεν εξασφαλίζει μόνο τη διατήρηση της επαφής με την ψηφιακή μας ζωή, αλλά και βελτιωμένη ασφάλεια στο όχημα καθώς οι χρήστες επωφελούνται από την υπηρεσία eCall. Σε περίπτωση ατυχήματος, το όχημα μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα.

Ασφάλεια και ευκολία: Έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο

Η γκάμα των συστημάτων ασφάλειας είναι εκτεταμένη: Predictive Adaptive Cruise Control, Travel Assist, Side and Exit Assist, Traffic Sign Recognition, Emergency Assist και Pre-Crash Assist. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τα συστήματα υποβοήθησης παρέχονται απευθείας στον οδηγό χάρη και στο head-up display system επαυξημένης πραγματικότητας.

Το Predictive Cruise Control χρησιμοποιεί τις εικόνες των σημάτων οδικής κυκλοφορίας (όπως σήματα ορίων ταχύτητας) από την κάμερα στο παρμπρίζ καθώς και δεδομένα από το σύστημα πλοήγησης (όταν για πράδειγμα ακολουθεί στροφή στην πορεία του αυτοκινήτου) και ανάλογα προσαρμόζει την ταχύτητα του αυτοκινήτου για καλύτερο έλεγχο και πρόβλεψη κινδύνων.

Το Travel Assist χρησιμοποιεί πληροφορίες από το ACC και το Lane Assist για να κρατήσει το όχημα στο κέντρο της λωρίδας και να προσαρμόσει την ταχύτητα στο ρεύμα κυκλοφορίας, παρέχοντας παράλληλα υποβοηθούμενη οδήγηση σε όλο το εύρος της ταχύτητας.

Η τεχνολογία Side and Exit Assist συμπληρώνει τα κενά που δημιουργούνται από τυφλά σημεία, παρέχοντας οπτική και ηχητική προειδοποίηση. To Exit Warning εκδίδει ακουστική προειδοποίηση όταν ανισχεύσει ότι το άνοιγμα της πόρτας του σταθμευμένου CUPRA Born μπορεί να προκαλέσει ατύχημα.

Σύμμαχος για δύσκολες καταστάσεις το Emergency Assist, που διασφαλίζει ότι ο οδηγός παραμένει συγκεντρωμένος στην οδήγηση. Εάν δεν υπάρχει αντίδραση από τον οδηγό, το σύστημα μπορεί να ξεκινήσει τραντάγματα πέδησης, μέχρι και σταδιακή απενεργοποίση του οχήματος.

Όλα τα συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν ένα απίστευτο επίπεδο ασφάλειας χωρίς η αίσθηση του ελέγχου να αφαιρείται από τον οδηγό. Μια σημαντική παράμετρος σε ένα CUPRA, μια μάρκα που τοποθετεί τις ανάγκες του οδηγού ως κεντρική προτεραιότητα.

Το CUPRA Born στην Ελλάδα

Το νέο 100% ηλεκτρικό μοντέλο της CUPRA είναι ήδη διαθέσιμο στις εκθέσεις των τριών CUPRA Dealers στην χώρα μας, της Bελμάρ στην Αργυρούπολη, της Α. Μακρής στο Μαρούσι και της Katakis Autogroup στην Θεσσαλονίκη. 

Οι τιμές διάθεσης ξεκινούν από 33.900€ (προ κρατικής επιδότησης), ενώ η πρώτη διαθέσιμη έκδοση  είναι αυτή με την μπαταρία των 58kWh και των 204hp. H έναρξη παραγωγής της έκδοσης με την μπαταρία των 45kWh θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, ενώ οι εκδόσεις e-Boost θα είναι διαθέσιμες από τον προσεχή Μάιο.

Αναλυτικό κατάλογο των μοντέλων CUPRA μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO