spot_img

Νέο Toyota Aygo X

Νέο Toyota Aygo X
  • Νέο compact crossover, μοναδικό στην κατηγορία A, εμπνευσμένο από τη σύγχρονη αστική ζωή
  • Χρωματική φιλοσοφία εμπνευσμένη από μπαχαρικά και ξεχωριστή σχεδίαση που προσδίδει μία νέα διάσταση στο χαρακτήρα του Aygo
  • Συμπαγές αλλά ευρύχωρο και εξαιρετικά ευέλικτο όπως αρμόζει σε ένα μοντέλο της κατηγορίας Α
  • Οδηγική αυτοπεποίθηση και βελτιωμένη ορατότητα σε ένα crossover με υψηλή θέση οδήγησης
  • Έμφαση στο συναίσθημα με την πρώτη στην κατηγορία αναδιπλούμενη υφασμάτινη οροφή
  • Παρά την πληθώρα τεχνολογιών, παραμένει λιτό και οικονομικό

Τα νέο Toyota Aygo X είναι ένα crossover μοναδικό στη κατηγορία A, που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται στην Ευρώπη για να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων οδηγών, κατοίκων αστικών κέντρων ή προαστίων.

Θέλοντας να αναδείξει το νέο Aygo X ως την καλύτερη πρόταση στην κατηγορία, η Toyota διεξήγαγε προσεκτική έρευνα σχετικά με τις απαιτήσεις της αστικής οδήγησης σε όλη την Ευρώπη, ακούγοντας προσεκτικά τις επιθυμίες των πελατών για ένα κομψό, συμπαγές και γεμάτο αυτοπεποίθηση αυτοκίνητο.

Το αποτέλεσμα είναι το νεότερο compact μοντέλο στην προϊοντική οικογένεια της Toyota, που βασίζεται στην επιτυχημένη πλατφόρμα GA-B της αρχιτεκτονικής Toyota Global New Architecture (TNGA), η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με το νέο Yaris—το τρέχον Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2021 στην Ευρώπη—και πιο πρόσφατα στο Yaris Cross.

Είτε κινείται στην πόλη, είτε στον ανοιχτό δρόμο, ένα πραγματικά εξαιρετικό αυτοκίνητο της κατηγορίας A πρέπει να διαθέτει συμπαγείς διαστάσεις και ευελιξία για να μεταδίδει μία αίσθηση αυτοπεποίθησης στον οδηγό. Επίσης πρέπει να ξυπνά και να αποπνέει συναίσθημα, ενώ την ίδια στιγμή ενσωματώνει τις καλύτερες τεχνολογικές εξελίξεις σε ένα συμπαγές πακέτο  που προσφέρει μία μοναδική εμπειρία.

Photo1

Το νέο Aygo X προσφέρει όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, ώστε να είναι αυτό ακριβώς που επιθυμούν οι Ευρωπαίοι πελάτες από ένα αυτοκίνητο της κατηγορίας Α.

«Η κατηγορία A είναι πολύ σημαντική για εμάς. Όχι μόνον έχει προσελκύσει πολλούς νέους πελάτες στην Toyota. Εκπληρώνει παράλληλα την αποστολή μας να προσφέρουμε σε όλους  την κατάλληλη λύση κινητικότητας.»

Andrea Carlucci, Vice President, Product & Marketing, Toyota Motor Europe

ΣΠΙΡΤΟΖΙΚΗ ΑΙΣΘΗΣΗ

Ξεκινώντας με το Aygo X prologue concept που αναπτύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Σχεδίασης και Εξέλιξης της Toyota ED2 στη Νίκαια της Γαλλίας, οι σχεδιαστές της Toyota θέλησαν να μεταφέρουν μία πιο τολμηρή και ζωηρή αίσθηση στους Ευρωπαίους αγοραστές συμπαγών αυτοκινήτων.

Από το 2005 που το Aygo κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά, όχι μόνον είναι το πιο προσιτό αυτοκίνητο της Toyota στην Ευρώπη, αλλά έχει ενθουσιάσει τους πελάτες με το νεανικό και διασκεδαστικό χαρακτήρα του. Οι αρετές αυτές έχουν προσελκύσει πολλούς νέους και μοντέρνους Ευρωπαίους αγοραστές στην Toyota.

photo2

Περισσότερο από ποτέ, οι νέοι πελάτες της Toyota απαιτούν κομψότητα, μοναδικότητα και την ευκαιρία να εκφράσουν το προσωπικό τους στυλ. Έχοντας σαν μαγιά το Aygo, το style icon της κατηγορίας A, οι σχεδιαστές του ED² θέλησαν να σχεδιάσουν ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο ειδικά γι’ αυτούς.

«Όλοι αξίζουν ένα cool αυτοκίνητο. Όταν κοιτάζω το Aygo X prologue, είμαι πραγματικά περήφανος που μπορώ να πω ότι η Ομάδα του ED² δημιούργησε ακριβώς αυτό. Είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω να φέρνει την επανάσταση στην κατηγορία.»

Ian Cartabiano, Design Director, Toyota European Design & Development

Μετά την επιτυχημένη αποκάλυψη και θετική υποδοχή του εντυπωσιακού “Sparkling Chilli Red” Aygo X prologue, το project ανάπτυξης του Aygo μεταφέρθηκε στο τμήμα Styling της Toyota Motor Europe στο Βέλγιο, όπου οι ομάδες σχεδίασης συνεργάστηκαν στενά με τα τμήματα προϊοντικού σχεδιασμού και R&D για να κάνουν πραγματικότητα το νέο πρωτότυπο της κατηγορίας A.

Η τολμηρή διχρωμία του Aygo X, σε συνδυασμό με μία νέα, ζωηρή χρωματική φιλοσοφία συνθέτουν ένα μοναδικό προφίλ που προσελκύει την προσοχή υποδηλώνοντας την  ετοιμότητα του μοντέλου να ξεχυθεί στο δρόμο.

Η νέα σφηνοειδής οροφή επιτείνει την αίσθηση δυναμισμού πετυχαίνοντας μία πιο σπορ εικόνα. Μπροστά, φώτα υψηλής τεχνολογίας αγκαλιάζουν το πάνω τμήμα του καπό δημιουργώντας ένα σήμα φτερού, ενώ λίγο πιο κάτω η μεγάλη μάσκα, τα φώτα ομίχλης και η ποδιά βασίζονται στο θέμα ‘double trapezoid’ που αποτελεί μέρος της ταυτότητας του Aygo, προσδίδοντας την εικόνα ενός οχήματος ‘έτοιμου για οπουδήποτε’.

photo3

Η νέα χρωματική φιλοσοφία είναι εμπνευσμένη από μπαχαρικά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας μοναδικής σειράς χρωμάτων για το Aygo X, με το καθένα να αποτυπώνει την αύρα και τις διαφορετικές προσωπικότητες του αυτοκινήτου.

Cardamom (Κάρδαμο) δημιουργεί μία αίσθηση στυλ και κομψότητας, προσφέροντας μία φινετσάτη και διακριτική αισθητική την απαλή πράσινη χροιά.

Chilli (Τσίλι) ένα φλογερό και premium χρώμα που προσελκύει την προσοχή των περαστικών με μία βαθιά και ζεστή αντανάκλαση λόγω των μικροσκοπικών μπλε μεταλλικών νιφάδων που εμπεριέχονται στην κόκκινη βαφή.

Ginger (Τζίντζερ) ένα σοφιστικέ και διαχρονικό μπεζ που ενσαρκώνει το πνεύμα της περιπέτειας και υποδηλώνει μία ζεστή σύνθετη προσωπικότητα.

Juniper (Άρκευθος) νεανικό με μία αρρενωπή πινελιά, ένα μπλε που δημιουργήθηκε ειδικά για το μοντέλο για να του προσφέρει την cool αίσθηση του πάγου προσθέτοντας διακριτικές κόκκινες νότες.

Το καθένα από αυτά τα δυναμικά χρώματα μπαχαρικών δημιουργεί αντίθεση με τη δίχρωμη μαύρη οροφή και το πίσω τμήμα που καθιστά το Aygo X ξεχωριστό και άμεσα αναγνωρίσιμο.

photo4

Tο θέμα των μπαχαρικών δεν μένει απλά στην επιφάνεια. Ξεχωριστά στοιχεία του εσωτερικού συνδυάζονται με τα εξωτερικά χρώματα προσδίδοντας μία μοναδική προσωπικότητα στο cockpit, συμπεριλαμβανομένου του πίνακα οργάνων και της κεντρικής κονσόλας. Μία πιο προσεκτική παρατήρηση των καθισμάτων θα αποκαλύψει το σύμβολο “X” ραμμένο διακριτικά στο ύφασμα. Το όνομα Aygo X αποτελεί διακριτικό στοιχείο και των τολμηρών προβολέων διαμορφώνοντας μία ισχυρή και γεμάτη συνοχή ταυτότητα.

«Η διχρωμία του Aygo X προσελκύει άμεσα την προσοχή. Σαφώς δεν είναι απλά μία λεπτομέρεια. Αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της σχεδίασης.»

Anastasiia Stoliarova, Aygo X Product Planner, Toyota Motor Europe

Μία ακόμα πιο σπιρτόζικη έκδοση περιορισμένης παραγωγής (Limitted edition) του Aygo X σε Cardamom χρωματισμό θα διατίθεται για τους πρώτους έξι μήνες πωλήσεων, που θα περιλαμβάνει πρόσθετες matte Mandarina πινελιές σε πορτοκαλί σε όλο το αυτοκίνητο με διακοσμητικές ρίγες στο εξωτερικό και στις αποκλειστικές matte black ζάντες αλουμινίου 18”. Το θέμα Mandarina μεταφέρεται στα εσωτερικά πάνελ και στο ύφασμα των καθισμάτων.

Photo5

ΣΥΜΠΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΟ

Κατά την προσαρμογή της δοκιμασμένης και επιτυχημένης πλατφόρμας GA-B για το Aygo X, το νέο και μοναδικό μοντέλο της κατηγορίας A αποτελεί ένα μοναδικό crossover προϊόν, με τροποποιημένο και μειωμένων διαστάσεων πίσω τμήμα πλαισίου και πιο κοντούς εμπρός και πίσω προβόλους.

Photo6

Με μήκος 3.700mm, το νέο Aygo X είναι 235mm μακρύτερο από τον προκάτοχό του, αν και το μεταξόνιο είναι αυξημένο κατά 90mm. Ο εμπρός πρόβολος είναι 72mm μικρότερος από του Yaris, ενώ η μέγιστη διάσταση των τροχών έχει αυξηθεί στις 18”.

Photo7

Σχεδιασμένο για τους πιο στενούς δρόμους της πόλης, το Aygo X έχει εξαιρετικά μικρό κύκλο στροφής με ακτίνα μόλις 4,7m, που αποτελεί έναν από τους μικρότερους στην κατηγορία.

Το συνολικό πλάτος του αμαξώματος έχει αυξηθεί κατά 125mm, φτάνοντας τώρα στα 1.740mm συγκριτικά με του Aygo. Ως αποτέλεσμα, τα εμπρός καθίσματα απέχουν κατά +20mm, αυξάνοντας το χώρο για τους ώμους κατά 45mm. Ο χώρος αποσκευών είναι επίσης κορυφαίος στην κατηγορία διαθέτοντας 125mm μεγαλύτερο μήκος και έξυπνη σχεδίαση πίσω από τα πίσω καθίσματα, με αποτέλεσμα την αύξηση της χωρητικότητάς του πάνω από 60 λίτρα, στα 231 λίτρα, συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά.

Photo8

Επιπλέον, η σχεδίαση της οροφής Pagoda διατηρεί τις συμπαγείς συνολικές διαστάσεις της  προσφέροντας μία άνετη, ευρύχωρη καμπίνα για τον οδηγό και τους επιβάτες. Το ύψος του οχήματος έχει αυξηθεί κατά 50mm στα 1.510mm.

Το σύστημα διεύθυνσης έχει ρυθμιστεί για οδήγηση σε Ευρωπαϊκά αστικά κέντρα και προάστια, ενώ το νέο κιβώτιο S-CVT προσφέρει την καλύτερη στην κατηγορία αρχική απόκριση, διαισθητικές αλλαγές ταχυτήτων και γραμμικότητα διατηρώντας ταυτόχρονα μία ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην απόδοση και την κατανάλωση καυσίμου.

ΟΔΗΓΙΚΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Είτε κινούνται στη κυκλοφορίας της πόλης, είτε ταξιδεύουν στον αυτοκινητόδρομο, όλοι οι οδηγοί θέλουν να νιώθουν αυτοπεποίθηση, και το Aygo X προσφέρει αυτή την αίσθηση με πολλούς τρόπους.

Σαν ένα συμπαγές, ψηλό crossover, έχει απόσταση από το έδαφος αυξημένη κατά 11mm συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά. Γι’ αυτό, το Aygo X προσφέρει στον οδηγό πιο έντονη παρουσία και σιγουριά στο δρόμο.

Η θέση οδήγησης είναι ψηλότερη κατά 55mm επιτρέποντας καλύτερη οπτική επαφή με τους άλλους χρήστες των δρόμων, κυρίως δικυκλιστές και πεζούς. Επιπλέον, η γωνία της κολόνας A έχει αυξηθεί κατά 10% στις 24º για βελτιωμένη ορατότητα.

Photo9

Οι μεγαλύτεροι τροχοί και ελαστικά συνεργάζονται με την εγνωσμένης αποτελεσματικότητας  ανάρτηση της πλατφόρμας TNGA, η οποία μαζί με τη βελτιωμένη ακαμψία του αμαξώματος και τις μικρότερες γωνίες κλίσης του αμαξώματος, προσφέρουν εξαιρετική οδηγική άνεση και έλεγχο.

ΠΟΥ ΣΥΝΑΡΠΑΖΕΙ…

Το Aygo X είναι ένα αυτοκίνητο που γνωρίζει πώς να εκφραστεί ακόμα και όταν είναι ακίνητο.

Εκτός από την τολμηρή σχεδίαση και την χρωματική παλέτα μπαχαρικών, το Aygo X προσφέρει επίσης μία αίσθηση στιβαρότητας και ικανότητας παντός εδάφους με τους τροχούς να καταλαμβάνουν το 40% της επιφάνειας του αμαξώματος όπως αρμόζει σε ένα crossover μοντέλο.

Οι θόρυβοι στο εσωτερικό έχουν μειωθεί χάρη στην εκτεταμένη χρήση και τη βελτιστοποίηση των ηχομονωτικών υλικών για τη δημιουργία μιας πιο αθόρυβης καμπίνας όπου ο δείκτης Articulation Index έχει βελτιωθεί κατά 6%, όντας ένας από τους κορυφαίους στην κατηγορία.

Η Toyota και η JBL συνεργάστηκαν στη δημιουργία ενός premium ηχοσυστήματος με προφίλ ήχου προσαρμοσμένου στα χαρακτηριστικά του Aygo X. Το ηχοσύστημα αποτελείται από τέσσερα ηχεία σε συνδυασμό με έναν ενισχυτή 300W και ένα μεγάλο subwoofer 200mm που βρίσκεται στο χώρο αποσκευών για να προσφέρει ισχυρό μπάσο ήχο, δυναμική απόκριση των ηχείων και ένα καθαρό και διευρυμένο sound stage.

Το ‘όριο είναι ο ουρανός’ στο Aygo X με την προαιρετική αναδιπλούμενη υφασμάτινη οροφή, για πρώτη φορά σε crossover της κατηγορίας A. Η νέα υφασμάτινη οροφή είναι σχεδιασμένη για να μεγιστοποιεί την εμπειρία του οδηγού με το άνοιγμα να έχει αυξηθεί κατά 40mm και με γωνία θέασης αυξημένη κατά 20%.

Photo10

Κάνοντας χρήση υλικών υψηλής ποιότητας που συνήθως συναντάμε σε πολυτελή μοντέλα, η  υφασμάτινη οροφή προσφέρει βελτιωμένη προστασία από τον νερό και τη σκόνη.  Η νέα δομή του εκτροπέα αέρα βελτιώνει επίσης την αντοχή και τη στιβαρότητα για πρόσθετη ξεγνοιασιά.

Το αυτοκίνητο ξυπνά συναισθήματα στους οδηγούς, είτε βρίσκεται ακίνητο, απολαμβάνοντας την ηρεμία, είτε κινείται, με τον αέρα να ανακατεύει τα μαλλιά τους.

Photo11

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΟ

Το Aygo X είναι ένα συμπαγές αυτοκίνητο εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα, σημαντικά νέα χαρακτηριστικά.

Οι πελάτες θα μπορούν να μένουν συνδεδεμένοι με το Aygo X μέσω του Toyota Smart Connect και του MyT smartphone app.

Το Toyota Smart Connect επικεντρώνεται σε χαρακτηριστικά όπως η υψηλής ανάλυσης οθόνη αφής 9”, ο κρυφός φωτισμός και η ασύρματη φόρτιση, προσφέροντας στους πελάτες μία ομαλή εμπειρία χρήστη με το MyT smartphone app. Με την εφαρμογή MyT, οι πελάτες μπορούν να παρακολουθούν τα διάφορα στατιστικά στοιχεία του οχήματος όπως ανάλυση οδήγησης, στάθμη καυσίμου, προειδοποιήσεις και vehicle tracker.

Photo12

Το τελευταίο σύστημα πολυμέσων της Toyota προσφέρει επίσης πλοήγηση βασισμένη σε cloud για πληροφορίες διαδρομής σε πραγματικό χρόνο μέσω των διαρκώς συνδεδεμένων υπηρεσιών στις υψηλότερες εκδόσεις. Νέες υπηρεσίες θα λανσαριστούν μελλοντικά μέσω over-the-air (ΟΤΑ) ενημερώσεων, ώστε το νέο λογισμικό και οι συνδεδεμένες υπηρεσίες να εγκαθίστανται αυτόματα στο σύστημα. Το Toyota Smart Connect προσφέρει επίσης ενσύρματη και ασύρματη συνδεσιμότητα smartphone μέσω Android Auto και Apple CarPlay.

Προηγμένη τεχνολογία φωτισμού full LED εισάγεται επίσης στο τελευταίο μοντέλο της κατηγορίας Α της Toyota, κάνοντάς την προσιτή σε περισσότερους πελάτες. Τα φώτα ημέρας και τα φλας αποτελούνται από δύο δέσμες φωτός που περιβάλλονται από ένα διακριτικό λαμπερό φως για να τονίσουν το εμβληματικό προφίλ του Aygo X σε όλες τις συνθήκες φωτισμού.

photo13

«Με τους προβολείς του Aygo X, δημιουργήσαμε μία πιο επικεντρωμένη φυσιογνωμία που αποπνέει αυτοπεποίθηση. Ή, στη σχεδιαστική γλώσσα της Toyota, ‘keen’.”

Tadao Mori, Head of Styling, Toyota Motor Europe

Το Aygo X κάνει ένα άλμα προόδου στον τομέα της ασφάλειας, εισάγοντας το Toyota Safety Sense ως στάνταρ εξοπλισμό σε όλες τις αγορές για πρώτη φορά σε μοντέλο της compact A κατηγορίας.

Η τελευταία έκδοση του Toyota Safety Sense χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό αισθητήρα μονοεστικής κάμερας και ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος. Το Pre-Collision System (PCS) με ανίχνευση οχήματος λειτουργεί τώρα με υψηλότερες ταχύτητες. Ντεμπούτο στο Aygo X κάνουν οι τεχνολογίες Pedestrian Detection (για ανίχνευση πεζού ημέρα & νύχτα), Cyclist Detection (ανίχνευση δικυκλιστή την ημέρα), Collision Mitigation Support, Intelligent Adaptive Cruise Control, Lane Trace Assist και Emergency Steering Assist.

Το Aygo X διαθέτει πρόσθετα χαρακτηριστικά παθητικής ασφάλειας, όπως δομικές ενισχύσεις για απορρόφηση της ενέργειας σύγκρουσης, ώστε να διασφαλίζεται ολοκληρωμένη ασφάλεια.

Photo14

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Το Aygo X έχει σχεδιαστεί εξ αρχής με στόχο τη μέγιστη οικονομία.

Για παράδειγμα, το Aygo X έχει το μικρότερο βάρος άβαφου αμαξώματος (body-in-white) από οποιοδήποτε αυτοκίνητο της κατηγορίας A ή B που συνεισφέρει στην επίτευξη εξαιρετικής οικονομίας.

Ο εμπρός προφυλακτήρας και τα προστατευτικά των τόξων στους θόλους των τροχών  συμβάλλουν επίσης στη μείωση της κατανάλωσης κατευθύνοντας τη ροή αέρα μακριά από τα ελαστικά, περιορίζοντας επομένως το στροβιλισμό γύρω από τα εμπρός και τα πλαϊνά τμήματα του αυτοκινήτου. Τα προστατευτικά των τόξων στους θόλους των πίσω τροχών ομοίως απομακρύνουν τη ροή αέρα από τα ελαστικά, κατευθύνοντάς την σε ένα σημείο σύγκλισης στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου.

Photo16

Το Aygo X χρησιμοποιεί τον πολυβραβευμένο 3-κύλινδρο κινητήρα 1KR-FE του 1-λίτρου που έχει βελτιωθεί για να συμμορφώνεται με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς, προσφέροντας συγχρόνως υψηλά επίπεδα αξιοπιστίας και επιδόσεων, με στόχο κατανάλωσης καυσίμου μόλις 4,7l/100km και εκπομπές CO2 107 g/km.

Το νέο Aygo X  που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται στην Ευρώπη για τους Ευρωπαίους πελάτες θα θέσει νέα στιλιστικά πρότυπα για τις Ευρωπαϊκές πόλεις το 2022

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO