spot_img

Η νέα BMW Σειρά 1

Η τρίτη γενιά του πολυτελούς compact μοντέλου αποκαλύπτει τη νέα αρχιτεκτονική της BMW με μετάδοση κίνησης στους εμπρός τροχούς, που υπόσχεται ένα δυνατό μείγμα οδηγικής απόλαυσης και δυναμικής υπεροχής BMW σε συνδυασμό με αισθητά αυξημένη ευρυχωρία.

Προηγμένα συστήματα πλαισίου και καινοτόμες τεχνολογίες και η ενσωμάτωση όλων των βασικών στοιχείων δυναμικής συμπεριφοράς και ελέγχου, χαρίζουν στην BMW Σειρά 1 αυξημένη ευελιξία, αντιληπτή από τους οδηγούς τόσο των εμπροσθιοκίνητων μοντέλων (FWD) όσο και τετρακίνητων με σύστημα BMW xDrive. Για το σκοπό αυτό, μέσα από μία πενταετή περίοδο εξέλιξης, η BMW έχει διοχετεύσει στη νέα Σειρά 1, όλη την εμπειρία που απέκτησε τα τελευταία χρόνια το BMW Group στην τεχνολογία εμπρόσθιας κίνησης. Το αποτέλεσμα είναι μία δυναμική απόκριση, απαράμιλλη για εμπροσθιοκίνητο μοντέλο που θέτει νέα πρότυπα στην πολυτελή compact κατηγορία.

BMW 1_ 03

Η τρίτη γενιά προσφέρει αισθητά περισσότερο χώρο από την προκάτοχό της, χάρη στην προηγμένη εμπροσθιοκίνητη αρχιτεκτονική της BMW. Οι πίσω επιβάτες είναι αυτοί που ωφελούνται περισσότερο, όπως και ο χώρος αποσκευών. Η νέα BMW Σειρά 1, που διατίθεται μόνο σε πεντάθυρη έκδοση είναι 5 mm μικρότερη σε μήκος από το προηγούμενο μοντέλο, στα 4.319 mm. Ως προς το πλάτος (τώρα 1.799 mm), έχει αυξηθεί κατά 34 mm, ενώ το ύψος της (1.434 mm) έχει αυξηθεί κατά 13 mm. Στα 2.670 mm, το μεταξόνιο είναι 20 mm μικρότερο από το μοντέλο δεύτερης γενιάς.

BMW 1_ 04

Η πρόσβαση στα προαιρετικά χαρακτηριστικά infotainment του νέου λειτουργικού συστήματος BMW Operating System 7.0 – προαιρετικά μέσω χειρονομιών – γίνεται μέσω ενός συνδυασμού δύο οθονών έως και 10,25” στην περίπτωση του BMW Live Cockpit Professional. Η νέα διάταξη οθονών παραπέμπει στη νέα μάσκα νεφρών της BMW. Η κεντρική Οθόνη Ελέγχου (Control Display) με επιφάνεια αφής είναι κεκλιμένη προς τον οδηγό σε κλασικό στυλ BMW και τοποθετημένη σε βέλτιστη θέση, εντός του οπτικού πεδίου του. Το έγχρωμο BMW Head-Up Display 9,2” – που διατίθεται προαιρετικά για πρώτη φορά με την BMW Σειρά 1  – επιτρέπει στον οδηγό να βλέπει πληροφορίες χωρίς να διασπάται η προσοχή του από το δρόμο. 

Το εσωτερικό της 1 είναι πολύ πιο ευρύχωρο από της προκατόχου της, κυρίως στο πίσω τμήμα. Η πρόσβαση στην καμπίνα είναι ευκολότερη, καθώς ο χώρος για τα γόνατα των πίσω επιβατών έχει αυξηθεί κατά 33 mm. Η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών είναι 380 L, + 20 L πλέον του προηγούμενου μοντέλου, ενώ με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων, φτάνει τα 1.200 L.

BMW 1_ 05

Το βασικό μοντέλο Advantage πλαισιώνεται από τρεις ακόμα εκδόσεις εξοπλισμού που διαφέρουν μεταξύ τους εξωτερικά και εσωτερικά. Η Luxury Line, η Sport Line  και η έκδοση M Sport.

Η τρίτη γενιά της BMW Σειράς 1 σηματοδοτεί το ντεμπούτο της προηγμένης αρχιτεκτονικής με μετάδοση κίνησης στους εμπρός τροχούς της μάρκας. Το αποτέλεσμα είναι μία δυναμική συμπεριφορά – σημείο αναφοράς στην κατηγορία, ενώ αξιοσημείωτη είναι η ευρυχωρία εσωτερικού. Με κίνηση στους εμπρός ή στους τέσσερις τροχούς (BMW xDrive), έχει ανεβάσει τον πήχη της ευελιξίας σε σχέση με την προκάτοχό της. Η ταχύτητα και η ακρίβεια απόκρισης προάγουν την οδηγική εμπειρία. Ένας σημαντικός παράγοντας εδώ είναι η τεχνολογία περιορισμού ολίσθησης των εμπρός τροχών (ARB) γνωστή από το BMW i3s (κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο μικτό κύκλο: 14.6 – 14 kWh/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 0 g/km), που τώρα κάνει ντεμπούτο σε μοντέλο με κινητήρα καύσης και επιτρέπει τον έλεγχο ολίσθησης του τροχού με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια κα ταχύτητα από πριν.

BMW 1_ 06

Στάνταρ εξοπλισμός της BMW Σειράς 1, το ARB χρησιμοποιεί έναν ελεγκτή ολίσθησης στη μονάδα ελέγχου του κινητήρα, αντί στη μονάδα ελέγχου του συστήματος DSC (Dynamic Stability Control). Καθώς περιορίζονται οι μεγάλες διαδρομές μετάδοσης σήματος, οι πληροφορίες μεταδίδονται με τριπλάσια ταχύτητα, ενώ ο οδηγός έχει την αίσθηση ότι ο έλεγχος ολίσθησης εκτελείται δέκα φορές ταχύτερα. Το ARB λειτουργεί σε συνεργασία με το DSC για να επιτυγχάνεται καθαρή μείωση της υποστροφής που συνήθως δημιουργείται στα εμπροσθιοκίνητα οχήματα, ενώ υποστηρίζεται και από τη λειτουργία BMW Performance Control (κατανομή ροπής εκτροπής).

Το χαρακτηριστικό αυτό, που επίσης περιλαμβάνεται στάνταρ στη Σειρά 1, χαρίζει μεγαλύτερη ευελιξία εφαρμόζοντας τα φρένα ανάλογα με τις απαιτήσεις στην εσωτερική πλευρά της στροφής, πριν από το όριο ολίσθησης. Το αποτέλεσμα είναι ουδέτερη συμπεριφορά διεύθυνσης. Πέραν της στάνταρ ανάρτησης – που ήδη φέρει δυναμικό σετάρισμα και είναι ειδικά ρυθμισμένη για διάφορες εκδόσεις κινητήρων – και της ανάρτησης M Sport με μείωση ύψους 10 mm, η  νέα BMW Σειρά 1 μπορεί να παραγγελθεί με την ανάρτηση Adaptive με VDC (Variable Damper Control) προαιρετικά. Αυτή η έκδοση επιτρέπει στον οδηγό να επιλέγει μία από δύο ρυθμίσεις απόκρισης αποσβεστήρων – Comfort ή Sport – μέσω του διακόπτη Driving Experience Control. Όλα τα μοντέλα της νέας BMW Σειράς 1 από τη βασική  έκδοση και πάνω, εφοδιάζονται με πίσω άξονα πολλαπλών συνδέσμων.

BMW 1_ 07

Η τεχνολογίες ARB και BMW Performance Control περιλαμβάνονται στην BMW 120d xDrive και BMW M135i xDrive, που διαθέτουν ευφυές σύστημα τετρακίνησης στάνταρ. Ο στάνταρ εξοπλισμός της M135i xDrive περιλαμβάνει επίσης ένα νέας σχεδίασης μηχανικό, μπλοκέ διαφορικό Torsen, που δημιουργεί ακόμα πιο σπορ αίσθηση μέσω μερικής εμπλοκής των εμπρός τροχών.

Το διαφορικό είναι ενσωματωμένο στο στάνταρ οκτατάχυτο κιβώτιο Steptronic Sport και περιλαμβάνει Launch Control mode, που εκμεταλλεύεται πλήρως τη μέγιστη ροπή των 450 Nm με 1η και 2η σχέση.

BMW 1_ 08

Οι πελάτες μπορούν να παραγγείλουν τη νέα τους BMW Σειρά 1 με έναν από τους τρικύλινδρους και τετρακύλινδρους κινητήρες της οικογένειας BMW EfficientDynamics. Διατίθενται τρεις κινητήρες diesel και δύο βενζινοκινητήρες, που αποδίδουν από 85 kW (116 hp) στην BMW 116d (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 4.2 – 3.8 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 110 – 100 g/km) έως 225 kW (306 hp) στην  BMW  M135i xDrive. Ο νέος κινητήρας που παρέχει ισχύ στο τελευταίο μοντέλο είναι το ισχυρότερο τετρακύλινδρο μηχανικό σύνολο της γκάμας του BMW Group. Η BMW M135i xDrive έχει επιτάχυνση 0 – 100 km/h σε 4,8 δευτ. μόλις (4,7 δευτ. με πακέτο M Performance, διαθέσιμο από 11/2019) μέχρι την ελεγχόμενη τελική ταχύτητα των 250 km/h. Παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις, η κατανάλωση μικτού κύκλου είναι μόλις 7.1 – 6.8 lit / 100 km και οι εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο 162 – 155 g / km. Όλοι οι κινητήρες που διατίθενται για την BMW Σειρά 1 συμμορφώνονται με το αυστηρό πρότυπο εκπομπών ρύπων Euro 6d-TEMP, ενώ η BMW 116d ήδη πληροί τις προδιαγραφές Euro 6d. Οι βενζινοκινητήρες εφοδιάζονται με ένα φίλτρο σωματιδίων βενζίνης και οι κινητήρες diesel με φίλτρο σωματιδίων diesel, καταλύτη οξειδίων του αζώτου (NOx) και τεχνολογία επιλεκτικής καταλυτικής αναγωγής SCR (Selective Catalytic Reduction).

BMW 1_ 09

Οι BMW 116d, BMW 118d και BMW 118i διατίθενται στάνταρ με ένα ακόμα πιο εξελιγμένο εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο, ενώ το προηγμένο επτατάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη Steptronic διατίθεται προαιρετικά για τις BMW 116d και BMW 118i. Το οκτατάχυτο κιβώτιο Steptronic – που διατίθεται προαιρετικά για την BMW 118d και στάνταρ με την BMW 120d xDrive – και το οκτατάχυτο Steptronic Sport της BMW M135i xDrive προσφέρουν μία ακόμα πιο πολιτισμένη και αθόρυβη λειτουργία. Η ευφυής συνδεσιμότητα επιτρέπει την προσαρμογή της στρατηγικής αλλαγών σχέσεων των αυτόματων κιβωτίων στις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες.

BMW 1_ 10

Ένας μεγάλος αριθμός καινοτόμων συστημάτων υποστήριξης οδηγού της BMW Σειράς 1 προέρχονται από ανώτερα μοντέλα BMW, κάνοντας το ντεμπούτο τους στην πολυτελή compact κατηγορία.

Διατίθεται με δύο έξυπνα χαρακτηριστικά που μέχρι πρότινος αποτελούσαν αποκλειστικότητα ανώτερων μοντέλων BMW: Το BMW Digital Key και το BMW Intelligent Personal Assistant. Το έξυπνο κλειδί BMW Digital Key, που διατίθεται προαιρετικά, επιτρέπει στους χρήστες να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν το όχημα μέσω smartphone με τη συμβολή τεχνολογίας Near Field Communication (NFC), καθιστώντας περιττό το συμβατικό κλειδί του αυτοκινήτου.

BMW 1_ 11


Ένα ακόμα νέο στοιχείο έχει προστεθεί στη φιλοσοφία ελέγχου και λειτουργίας της νέας BMW Σειράς 1 με τη μορφή του BMW Intelligent Personal Assistant που έκανε το ντεμπούτο του στη BMW Σειρά 3 Sedan. Το Intelligent Personal Assistant είναι ένας ειδικός σε θέματα BMW που κυριολεκτικά γνωρίζει όλες τις λειτουργίες του αυτοκινήτου.

BMW 1_ 12

Οι αρχικά διαθέσιμες εκδόσεις είναι: 

BMW 118 i κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 5.7 – 5.0 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 129 – 114 g/km

BMW M 135 i xDrive κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 7.1 – 6.8 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 162 – 155 g/km

BMW 116 d κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 4.2 – 3.8 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 110 – 100 g/km

BMW 118 d κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 4.4 – 4.1 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 116 – 108 g/km

BMW  120 d xDrive (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 4.7 – 4.5 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 124 – 117 g/m

 

 

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO