spot_img

Honda CR-V Hybrid 2019

Είναι η πρώτη φορά, που ένα Honda SUV σε υβριδική έκδοση έρχεται στην Ευρώπη. Και μάλιστα το νέο Honda CR-V Hybrid είναι άμεσα διαθέσιμο στην Ελληνική αγορά σε 2 εκδόσεις με προτεινόμενες λιανικές τιμές:

Honda CR-V Hybrid i-MMD 2Wd e-CVT Elegance 44.650€

Honda CR-V Hybrid i-MMD AWD e-CVT Elegance 47.650€

Το υβριδικό σύστημα χρησιμοποιεί ευφυή τεχνολογία Multi Mode Drive technology (i-MMD) συνδυάζοντας 2 ηλεκτροκινητήρες, έναν βενζινοκινητήρα κύκλου Atkinson, μπαταρία ιόντων λιθίου και κιβώτιο μιας σχέσης για υψηλά επίπεδα αθόρυβης λειτουργίας, απόκρισης και απόδοσης. Διατίθεται σε εκδόσεις FWD και AWD.

Honda CR-V Hybrid_ 03

Το CR-V διαθέτει φρέσκια κα προηγμένη εξωτερική σχεδίαση, με φαρδύτερους, πιο μυώδεις θόλους τροχών, πιο έντονες καμπύλες στο καπό και στα πίσω πλαϊνά πάνελ, καθώς και το νέο, εξελιγμένο ‘πρόσωπο’ της οικογένειας Honda με ένα χαρακτηριστικό γραφικό στους προβολείς.

Οι ελαφρώς μεγαλύτερες εξωτερικές διαστάσεις του νέου CR-V, το μακρύτερο μεταξόνιο και το αυξημένο πλάτος, συνθέτουν ένα σημαντικά μεγαλύτερο εσωτερικό.

Υιοθετεί πολλά έξυπνα χαρακτηριστικά που το κάνουν πιο πρακτικό σε καθημερινή χρήση. Για παράδειγμα, το ύψος της πίσω πόρτας όταν ανοίγει, μπορεί να ρυθμίζεται  για αποφυγή επαφής με χαμηλά ταβάνια, ενώ η ευελιξία της καμπίνας αυξάνεται με έναν αποθηκευτικό χώρο στην κεντρική κονσόλα σε τρεις εκδοχές, και βύθιση – ‘με μία κίνηση’ – των διαιρούμενων 60:40 / αναδιπλούμενων πλατών των καθισμάτων της δεύτερης σειράς, για ταχύτερη και ευκολότερη φόρτωση.

Honda CR-V Hybrid_ 04

Ισχυρή βάση για το μοντέλο αποτελεί η αποκλειστική δομή αμαξώματος ACE™ (Advanced Compatibility Engineering) επόμενης γενιάς της Honda, με ένα δίκτυο συνδεδεμένων δομικών στοιχείων για πιο ομοιόμορφη κατανομή της ενέργειας σύγκρουσης. Επιπλέον, στάνταρ προσφέρεται σε όλες τις διαθέσιμες εκδόσεις το Honda Sensing™, από τις πιο ολοκληρωμένες φιλοσοφίες ενεργητικής ασφάλειας, συνδυάζοντας ραντάρ και πληροφορίες κάμερας για την υποστήριξη του οδηγού.

Honda CR-V Hybrid_ 05

Σύστημα Honda Hybrid Performance

Το CR-V Hybrid εφοδιάζεται με ένα αποδοτικό δίλιτρο βενζινοκινητήρα i-VTEC κύκλου Atkinson, με μέγιστη ισχύ 107 kW (145 PS) στις 6.200 rpm, και έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα 135 kW (184 PS) με ροπή 315 Nm. Ο συνδυασμός ηλεκτροκινητήρα – βενζινοκινητήρα επιταχύνει το CR-V Hybrid από στάση στα 100 km/h σε 8,8 δεύτερα σε FWD εκδοχή, και σε 9,2 δευτερόλεπτα στο μοντέλο AWD. Η τελική ταχύτητα του υβριδικού είναι 180 km/h.

Το προσθιοκίνητο CR-V Hybrid πετυχαίνει εκπομπές CO2 120 g/km (αναγωγή σε NEDC) , με επίσημη μέση κατανάλωση 5,3 l/100km. Το τετρακίνητο CR-V Hybrid έχει εκπομπές CO2 126 g/km (αναγωγή σε NEDC) και μέση κατανάλωση 5,5 l/100km.   

Honda CR-V Hybrid_ 06

Με ευφυή προγράμματα οδήγησης

Η μοναδική τεχνολογία i-MMD της Honda ονομάζεται έτσι, επειδή επιλέγει έξυπνα και αυτόματα μεταξύ τριών προγραμμάτων οδήγησης με στόχο τη βέλτιστη δυνατή απόδοση.

Τα προγράμματα είναι:

EV Drive – η μπαταρία ιόντων λιθίου παρέχει άμεση ισχύ στον ηλεκτροκινητήρα,

Hybrid Drive – ο βενζινοκινητήρας παρέχει ισχύ σε ένα μοτέρ / γεννήτρια, που με τη σειρά του παρέχει ισχύ στον ηλεκτροκινητήρα κίνησης, και

Engine Drive – που ο βενζινοκινητήρας συνδέεται άμεσα με τους τροχούς μέσω ενός συμπλέκτη κλειδώματος.

Honda CR-V Hybrid_ 07

Στις περισσότερες περιπτώσεις οδήγησης στην πόλη, το CR-V Hybrid θα επιλέγει αυτόματα μεταξύ Hybrid Drive και EV Drive για βέλτιστη απόδοση. Στο Hybrid Drive, το πλεόνασμα ενέργειας από τον βενζινοκινητήρα μπορεί να ανατροφοδοτείται για τη φόρτιση της μπαταρίας μέσω του μοτέρ-γεννήτριας. Το EV Drive επιτρέπει γνήσια ηλεκτροκίνηση και προσφέρει αυτονομία μηδενικών ρύπων περίπου 2 km ανάλογα με τις οδηγικές συνθήκες και τη φόρτιση της μπαταρίας. Το Engine Drive mode είναι η πιο αποδοτική ρύθμιση για οδήγηση υψηλών ταχυτήτων στον αυτοκινητόδρομο και μπορεί να λάβει πρόσθετη ισχύ on-demand από τον ηλεκτροκινητήρα, για συμπλήρωμα της ροπής του κινητήρα υπό ορισμένες συνθήκες.

Η μέγιστη ταχύτητα του CR-V Hybrid επιτυγχάνεται με Hybrid Drive.  Το λογισμικό ελέγχου (control software) του συστήματος i-MMD θα επιλέγει συνεχώς το κατάλληλο πρόγραμμα για μεγιστοποίηση της απόδοσης, ανάλογα με τις συνθήκες και το περιβάλλον, χωρίς παρέμβαση του οδηγού.

Ο δίλιτρος κινητήρας, ο ηλεκτροκινητήρας κίνησης, το μοτέρ-γεννήτρια και η μονάδα ελέγχου ισχύος βρίσκονται κάτω από το καπό, ενώ η μπαταρία ιόντων λιθίου, κάτω από το χώρο των αποσκευών.

Honda CR-V Hybrid_ 08

Με κιβώτιο μιας σχέσης μετάδοσης

Αντί συμβατικού κιβωτίου, μία μονάδα υποπολλαπλασιασμού δημιουργεί άμεση μετάδοση με σταθερή σχέση μεταξύ των κινούμενων εξαρτημάτων και ομαλότερη μεταφορά ροπής. Με αυτή τη διάταξη, το σύστημα της Honda είναι πιο συμπαγές από ένα πλανητικό eCVT που κατά κανόνα χρησιμοποιείται σε άλλα υβριδικά οχήματα, αλλά και πιο αθόρυβο.

Οι μηχανικοί του προγράμματος CR-V Hybrid δούλεψαν σκληρά για να εξασφαλίσουν ότι η αλλαγή από τη μία πηγή ισχύος στην άλλη – συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας stop-start του κινητήρα όταν το όχημα είναι σταματημένο – είναι σχεδόν ανεπαίσθητη στον οδηγό και τους επιβάτες. Η ομαλή μεταφορά ροπής σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κραδασμοί από τη μετάδοση, ούτε ανεπιθύμητο feedback μέσω των πεντάλ ή του τιμονιού. Το ‘πολιτισμένο’ κινητήριο σύνολο συμβάλλει σημαντικά στην εξαιρετική διαχείριση των χαρακτηριστικώνNVH  του CR-V Hybrid.

Το σύστημα i-MMD έχει ρυθμιστεί για να προσφέρει γραμμική αίσθηση κατά την επιτάχυνση, με βελτιστοποιημένη χαρτογράφηση γκαζιού και απόκρισης κινητήρα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι ο ήχος του κινητήρα ικανοποιεί τις προσδοκίες του οδηγού. Επιπλέον, η πρώτη εφαρμογή του Active Sound Control στο CR-V εμπλουτίζει την εμπειρία του οδηγού προσφέροντας το φυσικό ήχο της επιτάχυνσης που είναι ανάλογος των στροφών του κινητήρα.

Honda CR-V Hybrid_ 09

Σύστημα προσαρμογής επιβράδυνσης 

Διαθέτει σύστημα Deceleration Paddle Selector, το οποίο επιτρέπει στον οδηγό να προσαρμόζει το ρυθμό επιβράδυνσης χρησιμοποιώντας paddles (μοχλούς) πίσω από το τιμόνι. Ο στάνταρ ρυθμός επιβράδυνσης, που προβάλλεται στην οθόνη Driver Information Interface (DII) 7 ιντσών, υποδηλώνεται με ένα μοτίβο σχήματος V (σιρίτι). Ο αριθμός των σιριτιών αυξάνεται ανάλογα με το ρυθμό επιβράδυνσης, φτάνοντας μέχρι τέσσερα, το μέγιστο.

Honda CR-V Hybrid_ 10

Με AWD επιδόσεις και προηγμένες offroad ικανότητες

Οι off-road ικανότητες του νέου CR-V βελτιώνονται ακόμα και με τη σχεδίαση της βασικής πλατφόρμας, καθώς προφέρει μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος από το προηγούμενο μοντέλο, χωρίς αυτό να επηρεάζει το κέντρο βάρους.

Η απόσταση από το έδαφος έχει αυξηθεί στα 182 mm για τα προσθιοκίνητα μοντέλα και στα 192 mm για τα AWD μοντέλα. Και στις δύο περιπτώσεις επιτυγχάνεται 27 mm μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος συγκριτικά με το προηγούμενο CR-V. Σε αυτό συντελεί και ο συνδυασμός τροχών / ελαστικών μεγαλύτερης διαμέτρου που ταυτόχρονα διαμορφώνουν ένα πιο μυώδες στήσιμο.

Honda CR-V Hybrid_ 11

Η τελευταία τεχνολογία τετρακίνησης της Honda – ‘Real Time AWD with Intelligent Control System™’ – είναι ρυθμισμένη ώστε να προσφέρει βέλτιστη απόδοση καυσίμου και οδηγησιμότητα. Αυτή υποστηρίζει τον εμπρός άξονα για ομαλή και αποδοτική οδήγηση, ακόμα και σε καθημερινές συνθήκες, για παράδειγμα κατά την εκκίνηση από στάση.

Το σύστημα τετρακίνησης χρησιμοποιεί έναν πολύδισκο συμπλέκτη που συνδέει έναν άξονα μετάδοσης με το πίσω διαφορικό, και ελέγχεται από ένα ηλεκτρικό μοτέρ που κινεί μία υδραυλική αντλία. Η ελαφριά και αποδοτική σχεδίαση προσφέρει βέλτιστη ισορροπία επιδόσεων, με αυξημένη ικανότητα και ασφάλεια, σε συνθήκες εντός και εκτός δρόμου, χωρίς να προστίθεται περιττό βάρος στο σύστημα κίνησης. Όταν δεν είναι απαραίτητη η μεταφορά ροπής στους πίσω τροχούς, όπως όταν το όχημα ταξιδεύει με υψηλές ταχύτητες, ο άξονας μετάδοσης κίνησης στους πίσω τροχούς αποσυνδέεται για μείωση της μηχανικής αντίστασης.

Honda CR-V Hybrid_ 12

Η νέα χαρτογράφηση της μονάδας ελέγχου AWD επιτρέπει τη μεταφορά μέχρι του 60% της ροπής στους πίσω τροχούς, όταν χρειάζεται, αλλά και μία συνολική αύξηση της ροπής μέσω του συστήματος – αύξηση 10% στα 550 Nm. Το αποτέλεσμα είναι βελτιωμένες επιδόσεις σε συνθήκες χαμηλής ελκτικής πρόσφυσης και μεγαλύτερη απόκριση και ικανότητα στις αναβάσεις.

Μέσω της νέας χαρτογράφησης το νέο σύστημα AWD προσφέρει επίσης πιο δυναμικές επιδόσεις στις στροφές feedback από τον αισθητήρα περιστροφής αμαξώματος (yaw rate) και τον αισθητήρα διεύθυνσης, πλέον του γραμμικού ελέγχου του ενεργοποιητή.

 

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO