spot_img

Νέο Volvo XC60

Volvo XC60 New 10Είναι το πρώτο μοντέλο της Σειράς 60 της Volvo που είναι βασισμένο στη SPA – Scalable Product Architecture, εφοδιάζεται με τρεις νέες πρωτοποριακές τεχνολογίες ασφάλειας και με δίλιτρους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου. Πρόκειται για ένα μοντέλο που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30% των συνολικών πωλήσεων της Volvo σε όλο τον κόσμο.

Νέες τεχνολογίες άνεσης και ασφάλειας
Το νέο Volvo XC60, είναι ίσως το ασφαλέστερο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε ποτέ η Volvo XC60 New 11εταιρεία. Ενσωματώνει τρεις νέες τεχνολογίες άνεσης και ασφάλειας στο βασικό του εξοπλισμό. Κοινό τους χαρακτηριστικό, η ενεργή υποβοήθηση στο σύστημα διεύθυνσης. Τα τρία νέα συστήματα ασφάλειας έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχουν αυτόματη υποβοήθηση στο τιμόνι και δίνουν τη δυνατότητα στον οδηγό για ακόμα καλύτερο έλεγχο του αυτοκινήτου, προκειμένου να αποφύγει πιθανές επικείμενες συγκρούσεις.

City Safety
Το πρωτοποριακό σύστημα αποφυγής συγκρούσεων City Safety, που πρώτη η Volvo παρουσίασε στην αυτοκινητοβιομηχανία στο XC60 πρώτης γενιάς και λειτουργεί τόσο στη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα, ενεργό πλέον για σχετική διαφορά ταχύτητας έως 60 Volvo XC60 New 12χλμ./ώρα, συνοδεύεται τώρα από υποβοήθηση τιμονιού και λειτουργεί για ταχύτητες μεταξύ 50 και 100 χλμ./ώρα.

Oncoming Lane Mitigation
Ένα επιπλέον νέο σύστημα ασφάλειας είναι το Oncoming Lane Mitigation (Σύστημα Αποφυγής Οδήγησης στο Αντίθετο Ρεύμα), το οποίο χρησιμοποιεί την υποβοήθηση τιμονιού για να συμβάλει στην αποτροπή των μετωπικών συγκρούσεων. Το σύστημα αυτό βοηθά τους οδηγούς να αποφύγουν συγκρούσεις με αντίθετα ερχόμενα οχήματα και είναι ενεργό για ταχύτητες ανάμεσα στα 60 και τα 140 χλμ./ ώρα.

Volvo XC60 New 15BLIS
Η υποβοήθηση τιμονιού πλέον εφαρμόζεται και στη νέα γενιά του BLIS, του γνωστού συστήματος επιτήρησης τυφλών σημείων, το οποίο επίσης επωφελείται από τη λειτουργία της υποβοήθησης τιμονιού για να μειωθεί το ενδεχόμενο συγκρούσεων σε περιπτώσεις αλλαγής λωρίδας. Αν ανιχνευθεί κίνδυνος από επερχόμενο άλλο όχημα πίσω από το νέο XC60, το BLIS πλέον λειτουργεί ανακατευθύνοντας το αυτοκίνητο πίσω στη λωρίδα του.

Ως προαιρετική επιλογή στον εξοπλισμό του Νέου XC60 θα προσφέρεται επίσης το Pilot Assist, το προηγμένο σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης της Volvo, ενεργό σε δρόμους με καλή σήμανση και μέχρι τα 130 km/h.

SPA – Scalable Product Architecture
Είναι χτισμένο πάνω στη νέα Μεταβλητή Αρχιτεκτονική Προϊόντος (Scalable Product Architecture – SPA), η οποία προσφέρει Volvo XC60 New 19τεράστιες δυνατότητες ευελιξίας, εξέλιξης και οικονομίας κλίμακας στη σουηδική μάρκα και στην οποία θα βασιστούν όλα τα μελλοντικά μεγάλα μοντέλα της Volvo. Το πιο σημαντικό, ίσως, το ότι η SPA προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες όσον αφορά στην ηλεκτροκίνηση και την υβριδική τεχνολογία. Το Νέο XC60 προσφέρεται – ήδη από το λανσάρισμά του – και σε Twin Engine υβριδική έκδοση.

Volvo XC60

Κινητήρια συστήματα
Διατίθεται σε βενζινοκίνητες και πετρελαιοκίνητες εκδόσεις, αποκλειστικά με τους γνωστούς, δίλιτρους τετρακύλινδρους κινητήρες Drive-E, με ισχύ που ξεκινά από τους 190 και φτάνει τους 407 ίππους, στην Τ8 Twin Engine υβριδική έκδοση.

Volvo XC60 New 13Πετρελαιοκίνητες εκδόσεις
Οι πετρελαιοκίνητες εκδόσεις είναι διαθέσιμες σε δύο επίπεδα ισχύος, με 190 (έκδοση D4) ή 235 (έκδοση D5) ίππους. Οι δίλιτροι αυτοί πετρελαιοκινητήρες διαθέτουν την PowerPulse. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή υλοποίηση η οποία εξασφαλίζει άμεση απόκριση στο πάτημα του γκαζιού χωρίς την παραμικρή υστέρηση που συχνά διακρίνει τους diesel turbo κινητήρες. Λειτουργεί διοχετεύοντας αέρα υπό πίεση, από το φίλτρο αέρα, μέσω ενός κομπρέσσορα, σε ένα δοχείο όγκου δύο λίτρων. Όταν ο οδηγός θελήσει να επιταχύνει είτε από στάση είτε Volvo XC60 New 14από χαμηλές στροφές, ο υπό πίεση αποθηκευμένος αέρας διοχετεύεται μέσω βαλβίδας στην πολλαπλή εξαγωγής για να τροφοδοτήσει το turbo. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία άμεση και υψηλή παροχή ισχύος. Ο αέρας στο δοχείο αποθήκευσης ανατροφοδοτείται αυτόματα και η διαθεσιμότητα είναι συνεχής. Η πατέντα αυτή εξασφαλίζει στο Νέο XC60 εντυπωσιακές τιμές επιτάχυνσης.

Βενζινοκίνητες εκδόσεις
Στις βενζινοκίνητες εκδόσεις, η χρήση μηχανικού υπερσυμπιεστή (λειτουργία έως τις 3.500 Volvo XC60 New 16rpm) και turbo (λειτουργία σε όλο το εύρος στροφών) εξασφαλίζει περίσσεια ισχύος με άμεση απόκριση και εξαιρετικά χαρακτηριστικά λειτουργίας. Διαθέσιμες οι εκδόσεις Τ5 με 254 ίππους και Τ6 με 320 ίππους. Όλες οι εκδόσεις είναι τετρακίνητες ενώ στις αρχές της επόμενης χρονιάς οι D4 και Τ5 εκδόσεις θα είναι διαθέσιμες και ως προσθιοκίνητες.

Τέλος, ήδη από το λανσάρισμα θα είναι διαθέσιμη στην αγορά και η plug-in Τ8 Twin Engine Volvo XC60 New 20AWD υβριδική έκδοση, με συνδυαστική ισχύ 407 ίππων. Ο συνδυασμός βενζινοκινητήρα 320 ίππων και ηλεκτροκινητήρα θα προσφέρει επιτάχυνση 0-100 σε χλμ./ώρα σε 5,3 δευτερόλεπτα, ροπή 640 Nm (περίπου 65,3 χιλιογραμμόμετρα), μόλις 49 γρμ. εκπομπές CO2 και αυτονομία με αμιγώς ηλεκτροκίνηση σχεδόν 45 χιλιομέτρων.

Sensus – εύκολος χειρισμός
Το σύστημα διασύνδεσης οδηγού και αυτοκινήτου γίνεται μέσω του ‘Sensus’. Χρησιμοποιούνται τελευταίας τεχνολογίας οθόνη αφής και λογισμικό, όπως έγιναν ευρέως Volvo XC60 New 18γνωστά από τη Σειρά 90, που επιτρέπουν στον οδηγό να οικοδομήσει άμεσα μια ενστικτώδη κατανόηση της φιλοσοφίας λειτουργίας του συστήματος, της θέσης που βρίσκονται τα χειριστήρια και του τρόπου με τον οποίο μπορεί να τα χειρίζεται.

Το Νέο Volvo XC60 παράγεται ήδη, στο εργοστάσιο της Volvo στην Τορσλάντα, στη Σουηδία. Το μοντέλο αναμένεται στην Ελλάδα τον Ιούλιο, σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές που θα ανακοινωθούν το επόμενο δεκαπενθήμερο.

2017 Volvo XC60 Crash Tests

RELATED ARTICLES
spot_img

ΝΕΑ AUTO